Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Eltanácsolták az ukrán tisztviselőket a gőzfürdőtől

2005.03.29. 12:50
A gőzfürdőzés hagyományát is érinti az új ukrán vezetés korrupcióellenes küzdelme, miután Viktor Juscsenko informálisan megtiltotta a politikusoknak és vezető kormányzati tisztviselőknek, hogy fürdőkbe járjanak. A tradicionális orosz gőzfürdőzés Juscsenko szerint a korrupció melegágya.

A hetenkénti gőzfürdőzés évszázados orosz és szláv hagyomány. Az új, narancsszínű ukrán kormány szerint ez a szertartásos program a korrupció melegágya, írja az eurohirek.hu.

A korrupció kisöprését Ukrajnából Viktor Juscsenko a legfontosabb célkitűzésének nevezte meg. Az ukrán elnök úgy véli, elődje, Leonyid Kucsma hivatali ideje alatt vált mindennapi gyakorlattá a kormányzati korrupció. Juscsenko most informálisan megtiltotta a politikusoknak és vezető kormányzati tisztviselőknek, hogy fürdőkbe járjanak.

Az elnök szóvivője vasárnap a brit Independentnek úgy nyilatkozott, hogy miközben természetesen nem tudják fizikailag meggátolni a fürdőlátogatást, Juscsenko elvárja az apparátus tagjaitól, hogy tartsák távol magukat ezektől a helyektől, mert "semmi szükség arra, hogy a sörszagú gőzben mindenféle kétes alakokkal keveredjenek".

It-ülés a gőzben

Juscsenko legújabb intézkedései közé tartozik továbbá, hogy megtiltotta a tisztviselőknek az átszámolva négyezer forintnál nagyobb értékű ajándékok elfogadását, illetve be kell számolniuk kiadásaikról és bevételeikről is.

Oroszországban - ahonnan a gőzfürdő-kultúra ered - gyakran a közös fürdőlátogatások töltik be az üzleti vacsora vagy éppen igazgatósági ülés szerepét.

Afrikai tempó

Ukrajna a Transparency International legutóbbi felmérése szerint 146 vizsgált országból a tizennyolcadik legkorruptabb, Szudán és Kamerun között helyezkedik el. Viktor Juscsenko az Independent szerint heroikus küzdelemre vállalkozik, amikor ezt a helyzetet akarja felszámolni.

Mindazonáltal az új kormány máris hozzálátott a legnagyobb ukrán acélmű visszaállamosításához azon az alapon, hogy annak privatizációja a "legarcátlanabb rablás" volt. A kormány további háromezer magánosítás felülvizsgálatát tervezi.