Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Már csak egy parlament működik Kirgizisztánban

2005.03.29. 11:41
Az alsóház után a kirgiz parlament felsőháza is feloszlatta magát, így nőtt az ideiglenes miniszterelnök legitimitása. Az ideiglenesen megválasztott kormányfő új elnökválasztást írna ki, de ehhez Aszkar Akijev elmenekült államfő lemondása is szükséges volna.

Az alsóház után kedden a régi kirgiz parlament felsőháza is úgy döntött, hogy a belpolitikai válság elmérgesedésének elkerülése érdekében feloszlatja önmagát.

Azután, hogy a múlt héten a legutóbbi választások vitatatott tisztasága miatti népharag elől elmenekült Aszkar Akijev kirgiz elnök, a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban gyakorlatilag két törvényhozás működött, és ez a helyzet azzal fenyegetett, hogy az amúgy is zűrös belpolitikai viszonyok még kuszábbá válnak. A parlament alsóháza hétfőn közölte, hogy megszünteti tevékenységét.

A felsőház önfeloszlatásáról szóló nyilatkozatot, amelyet a 45 fős testület 23 tagja írt alá, Muratbek Mukasev, a kamara elnöke olvasta fel. Hangsúlyozta: "a stabilitás megóvása és a belső konfliktus elkerülése érdekében" döntöttek így.

"Helyes és igazságos döntést hoztak" - jelentette ki a döntésre reagálva Kurmanbek Bakijev ideiglenes miniszterelnök, akinek legitimitása ugyancsak attól függött, melyik parlament tekinthető törvényesnek.

Nem bántanák Akijevet

Korábban a Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, a régi parlament tekinthető legitimnek, ám a kirgiz választási testület az új parlamentet tekintette törvényesnek.

Bakijev tervei szerint három hónap múlva tartanának elnökválasztást az országban az eredeti októberi időpont helyett, de az új parlament szóvivője szerint előbb Aszak Akijev elmenekült elnökkel is egyeztetni kell, mivel lemondását még nem nyújtotta be.

Akijev pontos hollétéről biztosat nem tudni, írja a BBC, korábbi hírek szerint a szomszédos Kazahasztánban tartózkodott, majd Oroszországban kapott menedéket. Bakijevék mindenestre hangsúlyozzák, az elnök számíthat az alkotmányban biztosított védelemre, ha visszatérne Kirgizisztánba.