Auguszta
-4 °C
2 °C

Utcára vonult a mongol ellenzék is

2005.03.29. 16:25
Jelentős ellenzéki tüntetés színtere volt pénteken Ulánbátor, Mongólia fővárosa. Az ezúttal citromsárgába öltözött demonstrálók a kirgiz események méltatása mellett tiltakoztak a tavalyi választások csalások miatt. Az eseményekről szóló hírek csak most kerültek nyilvánosságra.

Új választások kiírását és a hivatali korrupció visszaszorítását követelte pénteken az ulánbátori utcákra vonult mongol ellenzékiek csoportja, egy nappal a kirgiz népfelkelés után, amely megdöntötte a hivatalban lévő kormányt.

Az egyes beszámolók szerint ötezer, mások szerint néhány száz főt mozgósító ellenzék demonstrációja a kirgiz, ukrán és grúz mintára szerveződött, a közép-ázsiai országban az ellenzék színe ezúttal a citromsárga lett, írja a BBC.

Cahjagín Elbegdordzs kormányfő visszautasította követelésüket, de tárgyalást ajánlott a tiltakozók képviselőinek.

A demonstrálók elmondták, a következő tiltakozó akciójukat április 7-ére tervezik, amikor a mongol törvényhozásban megkezdődik a tavaszi ülésszak.

A pénteki tüntetésen a demonstrálók az ulánbátori Szabadság téren zászlókat lengettek és a kirgiz felkelők forradalmi lelkesedését magasztalták. "Szabadítsuk meg Mongóliát a korrupciótól" - kiabálták.

Az ellenzék a tavaly júniusi választások eredményét kifogásolta, valamint azt, hogy a győztes és jelenleg is hatalmon lévő Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) vezetői hárommillió dollárnak (600 millió forint) megfelelő összeget sikkasztottak el a választások alatt.

A tavalyi választásokon az ellenzéki Szülőföld Demokratikus Koalíció látványos sikert ért el megszerezve a 76 tagú törvényhozásban 36 képviselői széket ugyanannyit, mint a kormányzó MNFP, ám az újraszámlálást követően az ellenzék 4 hellyel kevesebbhez jutott. Májusban választanak elnököt.

Mongólia a hidegháború éveiben rendkívül szorosan függött a Szovjetuniótól. Noha névleg független állam volt, sokan mégis úgy emlegették, mint "a Szovjetunió tizenhatodik köztársaságát". 1990-es demokratikus rendszerváltás után a szovjet utódállamokhoz hasonlóan Mongolóiában is egyeduralomra törekvő vezetés került hatalomra.