Alfréd
-3 °C
3 °C

Súlyosan megsebesítették a tálibok vezérét

2004.03.29. 13:10
Március közepén egy amerikai légitámadás során súlyos sérüléseket szerzett Omár molla, az afganisztáni tálib vezetés szellemi vezéralakja. A támadásról és a molla állapotáról csak most adott hírt a tálib vezető házi orvosa.
Súlyosan megsebesült Omár molla, a tálibok szellemi vezetője egy amerikai légi csapásban az Afganisztán déli részén lévő Zábul tartományban - jelentette a DPA német hírügynökség. A támadás még március közepén történt, de csak hétfőn számoltak be róla.

A DPA az urdu nyelvű Auszaf napilap értesüléseire hivatkozik. A lap idézte a tálib vezető orvosát, Dzsabbár Azízt, aki szerint Omár mollát több repesz sebesítette meg. A lap nem részletezte hol és mikor készült az interjú.

Állapota stabil, de legalább két hónapig nem tud majd járni, mivel lábai, illetve testének jobb oldala is megsérült. Ugyanebben a légi támadásban egyébként életét vesztette a molla négy testőre, egy ötödik pedig megsebesült.

A negyvenegy éves Omár mollát a 2001-es Afganisztán elleni háborúban űzték el az amerikai csapatok. Az afganisztáni fegyveres erőknek, illetve az országban állomásozó nemzetközi erőknek azóta sem sikerült lefegyverezni a tálib harcosokat, akiknek vezetője időnként feltűnik, és kritizálja az új vezetést és a megszálló csapatokat.