Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ismét lemondana a libanoni kormányfő

2005.03.30. 13:48
Egy hónap alatt kétszer veheti át a libanoni államfő Omar Karami lemondását. A Hariri-gyilkosság után lemondott, majd újra megbízott kormányfőt most az ellenzék azzal vádolja, megpróbálta elhalasztani a májusban esedékes választásokat.

Már szerdán benyújthatja lemondását Omar Karami libanoni miniszterelnök, miután nem sikerült egységkormányt alakítania a libanoni ellenzékkel. A várhatóan az ellenzék vezetőiből felálló kormány a májusi választásokig maradna helyén, amikorra az utolsó szír csapatok is - ígéretük szerint - végleg elhagynák az országot.

Omar Karami szóvivőjének elmondása szerint a kormányfő szerdán reggel nyújtja át lemondását Émile Lahoud államfőnek.

Karamit az ellenzék tiltakozása ellenére nevezte ki a múlt hónapban libanononi államfő néhány nappal lemondása után. Karami azért távozott a kormányfői székből, mert az ellenzék azzal vádolta, hogy Szíria-barát kormányának és a szerintük ugyancsak szír befolyás alatt álló libanoni titkosszolgálatoknak közük volt Rafik Hariri exkormányfő februári meggyilkolásához.

Teljesülnek az ellenzék követelései

A 1990 óta tartó szíriai katonai megszállás ellen politizáló Hariri meggyilkolása tömegeket mozgósított, és a fokozódó nemzetközi nyomás hatására Szíria kivonta az országban tartózkodó 40 ezer fős szír hadsereg nagy részét. Kedden pedig a szíriai külügyminiszter teljes csapatkivonást ígért Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak még a májusi választok előtt.

Karami múlt hónapban történt kinevezése után ígéretet tett arra, hogy az ellenzékkel közösen egységkormányt állít fel, ám az ellenzék ezt elutasította, mert szerintük Karamiék az egyeztető tárgyalások akadályoztatásával a májusi választások elhalasztására játszottak.

Időközben az ellenzék három fő követelése is teljesülni látszik: a szír csapatok kivonása megkezdődött; az ENSZ vizsgálja a Hariri-gyilkosságot; a libanoni katonai titkosszolgálat éléről pedig távozott Raymond Azar tábornok, akit további vezetők is követnek.