Bezárul az ostromgyűrű Bászra körül

2003.03.31. 12:22
Megindult a "valódi" támadás Bászra ellen, állítják brit katonai források. Az ostromgyűrű teljes bezárása érdekében vasárnap heves harcok dúltak egy Bászrától délre fekvő településen is. A britek számára a "lakosság biztonsága a legfontosabb".
Több száz brit tengerészgyalogos indított hétfőn átfogó támadást Bászra délkeleti külvárosa ellen. A dél-iraki város elfoglalásáért folyó csata most valóban megkezdődött - állították brit tisztek az AFP francia hírügynökségnek. Csaknem 20 órás ütközet után a brit királyi tengerészgyalogság hétfőre gyakorlatilag bekerítette a dél-iraki Bászrát, elfoglalva a stratégiai nagyváros legnagyobb déli elővárosát, ahol különösen heves volt az ellenállás. Bászrát a brit védelmi miniszter a hadműveletek kezdetén "katonai szempontból nem túl jelentősnek" minősítette, később azonban kiderült, hogy a városban jelentős kormányhű iraki milícia állomásozik, amely megakadályoz minden kísérletet a segélyek bejuttatására, és lövi a menekülni próbáló lakosságot.

Az általános támadás előkészítése már vasárnap megkezdődött, amikor egy brit tengerészgyalogos kommandó vezetésével, mintegy 600 katona 300 iraki foglyot ejtett a Baszrától délre fekvő 30 ezer fős településen, Abu al-Keszibben. Az akcióban részt vettek páncélosok és helikopterek egyaránt. Az iraki tábornok foglyul ejtéséről szóló hírt hivatalos források később megcáfolták. Bászrától északra 17 iraki T-55-ös harckocsit, hét páncélozott csapatszállítót és több tüzérségi állást semmisített meg a brit légierő. Ez volt az Irakba vezényelt brit haderő eddigi legnagyobb ütközete a háború kezdete óta.

Komolyak a szándékaik

A brit csapatok külön hangoztatott célja a támadással az volt, hogy meggyőzzék a bászrai ellenzéket afelől, a szövetségesek szándékai komolyak a város elfoglalásáról és a rezsim megdöntéséről. A Bászrától délre fekvő terület jó részét ellenőrzik a brit csapatok, de az összecsapások hétfőn is folytatódnak, állítják az ott harcoló egységek. A Bászrától délre eső terület ellenőrzése azért fontos a britek számára, mert így teljesen körül tudják fogni a stratégiai szempontból kulcsfontosságú várost. A csapatok délről 2 kilométerre közelítették meg Bászrá.

Mindenre képesek

"Mindenre képesek vagyunk, ami Bászra város felszabadításához szükséges" - nyilatkozta a BBC-nek Al Lockwood, szóvivő, aki hozzátette: "mindenekelőtt az itt élő 1,3 millió emberre kell gondolnunk. A lehető leggondosabban fogunk hozzá a hadműveletekhez."

A hétfői The Daily Telegraph értesülése szerint a brit tengerészgyalogosok parancsba kapták, hogy a Bászránál foglyul ejtett iraki katonák Kalasnyikov géppisztolyait az általános előírástól eltérően ne semmisítsék meg, hanem tárolják, és juttassák el a városban lévő, lázadásra kész kormányellenes erőknek. A vezető konzervatív brit napilap szerint a brit hadvezetés arra a következtetésre jutott, hogy a lázadók csak akkor tudják megdönteni az igen erősnek bizonyult helyi Baasz-hatalmat, ha felfegyverzik őket.  • Tippek
  • Bankszámla