Alfréd
-2 °C
2 °C

Franciák Szaddám oldalán

2003.04.03. 00:52
A franciák egynegyede, a fiatalabbak egyharmada szeretné Bagdad győzelmét látni. A kedélyek lecsillapítása egy francia napilap szerint Chirac feladata lenne. Az európai közvélemény korántsem derűlátó a háborús fejlemények láttán, bár az amerikaiak továbbra is optimisták. Brit felszabadítók sírhelyét firkálták össze Franciaországban.
A franciák egynegyede Irak, egyharmada Amerika mellett áll, derül ki egy, a francia Le Monde-ban publikált hétfői felmérésből. A megkérdezettek a háború kirobbanásáért az amerikai politikát tartják felelősnek, és csak 12%-uk okolja az iraki rezsimet. Az európai közvélemény korántsem derűlátó a háborús fejlemények láttán.

A franciák, spanyolok ellenzik, a britek tűrik, az amerikaiak támogatják

Franciaország lakosságának háromnegyede ellenzi a háborút, ennek fele abban az esetben is, ha Szaddám vegyi fegyvert vetne be a harcok során. Erős a megoszlás a politikai térképen is. A baloldali szavazók 78%-a, kormánnyal szimpatizáló jobboldalon kevesebb mint a megkérdezettek fele ellenzi teljes egészében a háborút. A franciák általában elégedettek Jacques Chirac államelnöknek a konfliktus ideje alatt játszott szerepével, és többségük beleegyezne a francia fegyveres részvételre az iraki béke megteremtése érdekében az ENSZ égisze alatt.

A háborús esélyekről is pesszimistán gondolkodnak a franciák, akiknek csupán 21%-uk biztos a szövetségesek győzelmében, és nem remélik, hogy a háború megoldja a terrorizmus kérdését. Inkább attól félnek, hogy ellenkezőleg, radikalizálni fogja az iszlám terrorizmust. A britek is egyre pesszimistábbak, a gyors háborúban már csak 9%-uk hisz. Tony Blair miniszterelnök lépéseit 50%-uk tűri meg, 39%-a viszont elégedetlen, számol be a Daily Telegraph, és megemlíti, hogy csak a válaszadók egytizede elégedett a háború menetével, 29%-a elégedetlen.

Spanyolországban az El Pais napilap legutóbbi, hétfői közvéleménykutatása azt derítette ki, hogy a spanyolok 92% százaléka ellenzi a háborút, és 79% százaléka véli úgy, hogy a szövetségeseknek nem volt elegendő indokuk a háború megindításához. A megkérdezettek fele szerint a háború utáni Európa már nem fogja tudni betölteni meghatározó nemzetközi szerepét.

Az amerikai lakosság az egyetlen, amely töretlenül elégedett mind a háborúval, mind a Bush-adminisztráció munkájával. Az elnök népszerűsége 58%-ról 71%-ra nőtt március első felében, és egy március 23-ai felmérés szerint a háborúnak 71-75%-os a támogatottsága.

"Szaddám legyőz titeket, és kiontja véreteket!"

Franciaország háborúellenes politikája az amerikai közvéleményben erős franciaellenes hangulatot keltett, számos étterem és cég bojkottálta a francia termékeket. A felmérések szerint azonban az ellenérzés kölcsönös a franciák és az amerikai-brit szövetség között. A londoni Times friss felmérése szerint a briteknek már csak a fele érzi Franciaországot szövetséges államnak, és a politikai szembenállást tovább mélyíthetik az olyan események, mint a múlt heti sírgyalázás.

Ismeretlenek "Szaddám legyőz titeket, és kiontja véreteket!" feliratot festettek az I. Világháborúban a Franciaországot felszabadító harcok során elhunyt szövetséges katonák emlékművére. Az esetre dühösen reagáltak a brit politikusok, valamint számos brit hozzátartózó is. Chirac elnök szóvivőjén keresztül megdöbbenését fejezte ki "azon hősök emlékének megszentségtelenítése miatt, akik egykoron szabadságunkért harcoltak. Nem lehet a diktatúra győzelmét kívánni a demokrácia felett", reagált a francia köztársasági elnök az Amerika-ellenes véleményekre is.

A Liberation - elemezve az Amerika-ellenes indulatokat - arra következtetésre jutott, hogy nagyon is időszerű, hogy Jacques Chirac elnök megértesse honfitársaival: a Bush-féle háborúval való szembehelyezkedés és annak elítélése nem jelentheti a bagdadi rendszer támogatását. Ugyanúgy különbséget kell tenni az iraki lakosság és a Szaddám-rendszer között, ahogy el kell tudni választani az amerikai demokráciát és Bush veszélyes politikáját, bár ez a különbségtétel az iraki tragédiák számának megszokszorozódásával egyre nehezebb feladattá válik.