Ervin
14 °C
21 °C

Bombát találtak egy spanyol vasútvonalon

2004.04.03. 00:59
A tíz kilogrammos robbanószerkezetet Madridtól hatvan kilométernyire találták egy gyorsvasútvonalon. A bomba ugyanolyan típusú, mint amilyet a március 11-ei robbantásoknál használtak, a vonalon nem közlekednek a vonatok, a hétvége a hálózat átvizsgálásával fog telni.
Bombát találtak a Madridot Sevillával összekötő spanyolországi gyorsvasútvonalon Toledo megyében, a fővárostól 61 kilométerre - írja az el Mundo spanyol napilap online kiadása. A hírt Agnes Acebes belügyminiszter is megerősítette.

A robbanószerkezet megegyezik a március 11-ei madridi bombatámadásban használtaknál, ugyanolyan Goma 2 Eco típusú.

A lap információi szerint a 10-12 kilogramm robbanószer dinamit, amit a detonátorral egy 136 méteres kábel köt össze. A napokban lemondó belügyminiszter elmondta, valószínűleg a tettes sietve hagyta el a helyszínt, talán mert megzavarták, a bomba indítószerkezete ugyanis hiányzol.

A vonalon leállították a forgalmat, a Madrid-Sevilla AVE-vonalat pénteken átvizsgálták, de a spanyol vasúthálózaton is tartanak ellenőrzést egész szombaton, valamint a jövőben megerősítik az ellenőrzést is: a katonaság, rendőrség, polgárőrség, illetve a vasúti biztonságiak embereire bízzák a feladatot - mondta el a miniszter.

A gyanús csomagot egy vasúti dolgozó vette észre, és a riasztás után tíz, a vonalon közlekedő vonatot azonnal megállítottak - számol be a BBC. A spanyol vasutakon a húsvéti szabadságolások miatt most különösen nagy a forgalom.

Megígérték, hogy abbahagyják

A Madridban március 11-én 191 halálos áldozatot és kicsivel kevesebb mint másfélezer sebesültet követelő merényletsorozat elkövetésével iszlám szélsőséges, feltehetően marokkói csoportokat vádol a spanyol rendőrség.

A reggeli csúcsforgalomban elkövetett bombatámadásért az al-Kaida vállalta a felősséget a támadás napján késő este. A hatóságok azóta 20 embert tartóztattak le, közöttük több marokkóit, háromuk ellen már vádat emeltek.

A merénylet utáni héten, miután a leendő kormányfő Jose Luis Rodriguer Zapatero bejelentette az iraki csapatkivonást, az al-Kaida jelezte: nem támadnak spanyol célpontokat.