Emőke
-4 °C
9 °C

Bagdad ostroma: kardozás egy telefonfülkében

2003.04.03. 15:21
Rémálomként értékelik a Pentagon stratégái a közelgő bagdadi ostromot. Az iraki rezsim összeomlása nélkül az amerikaiak nehezen fogják tudni sikerre vinni az ostromot, ha minimalizálni akarják a civil áldozatok számát, vélik brit elemzők, akik a lassú, de biztos észak-írországi brit taktikában bíznak.
A bagdadi bevonulás esélyeit elemző cikkében a brit Guardian arról számol be, hogy az ostromlók hatvanszázalékos veszteséget (halottak és sebesültek) szenvedtek azon a lousianiai hadgyakorlaton, ahol egy felépített városban gyakorolták a városi ostromot.

A múlt kudarcai

Az amerikai hadvezetésnek komolyan el kell gondolkoznia a bagdadi erőd bevételén, hiszen a történelem legvéresebb harcai a városok ostromai voltak. Az amerikai hadvezetés emlékeiben még erősen él a vietnami, libanoni megszállás vagy a szomáliai fővárosban, Mogadishuban elszenvedett 1993-as kudarc, ahonnan az amerikaiak kénytelenek voltak kivonulni. Vagy elég az oroszok 1994-es sikertelen grozniji betörésére gondolni, amit végül alapos szőnyegbombázás követett.

A fő nehezségek

Randy Gangle amerikai ezredes számos nehezítő körülményt sorol fel, így Bagdad nyílegyenes utcáit, ahol képtelenség civil áldozatok nélkül harcolni, vagy az amerikai hírszerzés alulinformáltságát a bagdadi védelemről. Épp ezért a legjobb taktikának a lakosság megnyerését tartja, ezzel információhoz és jelentős támogatáshoz jutnának a szövetségesek.

"Emberekkel kell beszélni, inkognitójukat megőrizve megtudni tőlük, kik a rosszfiúk és hol vannak, aztán odamenni és lejátszani velük a dolgot" - véli Gangle. Ha ez nem megy, akkor a harcok leginkább egy "telefonfülkében való kardozáshoz" fognak hasonlítani.

A brit taktika

Brit szakértők másként gondolják. Garth Whitty nyugalmazott alezredes például az Észak-Írországban már bevált harcmodort tartja hatékonynak: egy várost nem egyetlen nagy, hanem több apró célobjektumként kell elképzelni, amit lépésről lépésre, "türelemmel" kell bevenni. Az elfoglalt tereket, utcákat biztosítani kell, majd azután lehet tovább nyomulni. Ezt a taktikát alkalmazzák egyébként Umm Kaszrban a szövetségesek. A szakértő szerint nem ajánlatos bombázni sem, mert az épületek romjai biztos fedezéket kínálnak a védekezőknek.

Készületlen amerikaiak

Az ostromot az is nehezíti, hogy a járőrözős, óvatos taktikát az öngyilkos merénylőktől rettegő amerikaiak nem tudják majd alkalmazni. Egy kuvaiti tudósító beszámolójában (Arab News) arról tudósított, hogy a britek úgy tartják: "Az amerikaiak általában előbb lőnek, aztán kérdeznek. A mi táborunkra már nem egyszer nyitottak 'baráti' tüzet."