Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Pénzt osztanak az utcakölyköknek Bászrában a britek

2003.04.04. 11:27
A britek nem sietik el Bászra ostromát, lépésről lépésre nyomulnak befelé, mesterlövészeik az ellenállók harci kedvének letörésén dolgoznak. A lakosság rokonszenvét például azzal próbálják megnyerni, hogy szemet hunynak a közbiztonsági kihágások felett . A Times tudósítója Vegyi Ali villájában járt, amelyet már kiraboltak a helyiek.
Míg Bagdad bevétele az amerikai csapatok feladata, a dél-iraki Bászrát a britek próbálják ellenőrzésük alá vonni. Bár a hét elején már a város körülzárásáról beszéltek, a Bászrától délre eső területeket még mindig nem biztosították teljesen, noha különösebben heves ellenállásról sem számoltak be. Ezer főre teszik a várost védő iraki alakulatok számát, akik visszavonulásuk közben újabb olajjal töltött árkokat gyújtottak fel.

Mesterlövészek és téglák

A brit mesterlövészek egyenként lövik ki az ellenállókat. A cél a megfélemlítés, az elrettentő pszichológiai hadviselés. Több Baasz párti katonát sikerült a saját oldalára állítania a britekenek, akik beszivároghatnak a védelem állásaiba - írja a Daily Telegraph.

A brit csapatok újabb és újabb ellenőrzőpontok felállításával szivárognak egyre beljebb, és több módszerrel próbálják megnyerni a lakosság szimpátiáját. Az ellenőrző pontokon áthaladó lakosokkal megpróbálnak szóba elegyedni, és - a szokástól eltérően - jól láthatóan nem avatkoztak közbe, amikor iraki civiliek például kifosztják az uralkodó Baasz párt egyik irodáját. "Világos üzenet volt: nem a Baasz párt uralkodik már." - mondta a Sivatagi Patkányok páncélos alakulatának egyik kapitánya. Egy másik esetben, amikor egy iraki ezredest autójában lelőttek, a nála talált nagy köteg pénzt szétosztották a bászrai utcakölykök között - tudósított a BBC.

Vegyi Ali házát kirabolták

Vegyi Ali, Szaddám egyik legbefolyásosabb emberének villája kifosztva, őrizetlenül áll Bászra külterületén. A Times tudósítója egy fosztogatóval járt az épületben, és arról számolt be, hogy annak ellenére, hogy bár majdnem az egész házat széthordták, Alitól még mindig félnek. "Nem akarom, hogy itt lássanak. Ali hatalmas ember." - mondja Hasszán, majd elhajt a lopott zsákmánnyal degeszre pakolt autójában.

Vegyi Alit, azaz Ali Hasszán al-Madzsidot, Szaddám unokatestvérét hétfőn Satrában keresték az amerikaiak, akik a 1988-as kurd falvak ellen vegyi fegyverrel elkövetett mintegy 5000 ember halált okozó támadás levezénylése miatt szeretnének bíróság elé állítani. Ugyancsak Vegyi Ali nevéhez fűződik az első öbölháború utáni, 1991-es iraki siíta felkelés leverése is.