Emőke
-4 °C
9 °C

A kínai cenzúra letiltja a pápáról szóló internetes tartalmakat

2005.04.04. 19:09
A kommunista vezetés viszonya hűvös a Vatikánnal, II. János Pál sosem tudott eljutni a tizenkét millió katolikus hívőt számláló Kínába. Hétfőtől tilos a pápát méltatni a kínai hálón.

A kínai cenzúra hétfőtől megtiltotta a hazai internetszolgáltatóknak azon internetoldalak elérhetővé tételét, amelyek jelentéseket, méltatásokat közölnek az elhunyt II. János Pál pápáról, közölték Pekingben nyugati tudósítókkal kínai oldalak névtelenül nyilatkozó illetékesei.

A legnépszerűbb kínai portálok - a sina.com, asohu.com és a NetEase - alávetik magukat az állami cenzúrának, és rendszeresen kiiktatják szolgáltatásukból azokat a tartalmakat, amelyeket a kínai vezetőség politikailag kényesnek tart.

A kínai kormány részvéttáviratot küldött vasárnap a Vatikánnak a pápa elhunyta miatt, a külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor arról beszélt pekingi sajtótájékoztatóján, hogy a Kínai Népköztársaság jobb viszonyt remél a Vatikánnal a következő pápa uralma alatt. Kína 1951-ben megszakította kapcsolatait a Vatikánnal, mert az egyházi állam a tajvani kormányt ismerte el Kína törvényes képviselőjének.

Ki az úr a házban

Tovább romlott a viszony, amikor a kínai állam bábáskodásával létrejött a hatalom által szorosan ellenőrzött "Katolikus Hazafias Szövetség", amely nem ismeri el maga fölött a Vatikán fennhatóságát.

Peking csak e szervezet keretén belül engedélyezi a kínai katolikus hívők vallásgyakorlását, a Vatikánhoz hű katolikus egyházat törvénytelennek nyilvánította, illegalitásba kényszerítette, s üldözi annak papjait. Az állam által ellenőrzött Katolikus Hazafias Szövetségnek - saját nyilvántartása szerint - négymillió tagja van. A Vatikánhoz hű katolikus egyház tizenkét millió hívét tartja nyilván.

Peking egyrészt azt követeli a Vatikántól, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, másrészt azt, hogy a mindenkori pápa "ne avatkozzék Kína belügyeibe", amin mindenekelőtt azt érti, hogy ne nevezzen ki püspököket a Peking által betiltott, a Vatikánhoz hű katolikus egyház élére.