Alfréd
-2 °C
2 °C

Négy férfi és egy terhes nő halt meg egy merényletben

2003.04.04. 14:58
Egy terhes nőt és egy férfit szállító gépkocsi robbant fel Nyugat-Irakban csütörtök este. A robbanásban rajtuk kívül három katona halt meg. Az amerikai vezetés öngyilkos merényletre gyanakszik. Az ebben a háborúban újnak számító harcmodor a héten vált gyakoribbá az iraki hadseregben, amelyek kivitelezésében számos iszlám fanatikus szervezet is partner. Az amerikaiak nem tudnak mit kezdeni a kamikaze akciókkal, ha mégis, annak többször ártatlanok is áldozatául esnek.
Öt ember vesztette életét valószínűleg öngyilkos merényletben Nyugat-Irakban, a szíriai határtól 130 kilométerre, a Haditha-gáttól nem messze csütörtökön az esti órákban. Az ellenőrzőpontnál megálló gépkocsiból egy terhes nő lépett ki, kiáltozni kezdett, és mikor a három ott tartózkodó katona közelebb lépett, az autó felrobbant. A robbanás a sofőrt, a nőt és a három katonát megölte, két katonát pedig megsebesített.

Az amerikai központi parancsnokság öngyilkos merényletre gyanakszik. Múlt hét szombaton már volt egy hasonló eset Nadzsaf közelében. Akkor egy kamikaze taxisofőr négy amerikait ölt meg. Huszein elnök másnap 34 ezer dolláros jutalomban részesítette a merénylő családját és posztumusz módon magas kitüntetést adományozott az iraki altisztnek.

hírügynökségi jelentések szerint a környező országokból, így Szíriából és Jemenből is érkeznek önkéntesek, akik öngyilkos merényletre is készek az irakiak védelmében. Szíriában a főmufti buzdított a szövetséges katonák elleni öngyilkos merényletek elkövetésére. A vasárnap az izraeli Netanyában elkövetett öngyilkos merénylő tettét az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet közleménye szerint az iraki népnek szánta ajándékul.

Az iszlám fanatikusok által elkövetett öngyilkos merényletek korábban nem voltak gyakoriak a világi vezetésű Irakban, de Huszein elnök egy hétvégi beszédében már kamikaze akciókat helyezett kilátásba az amerikaiak ellen.

A szövetségesek több öngyilkos merénylőnek nézett civilt lőttek le a hét folyamán. A legnagyobb botrányt kavaró ügy az volt, amikor Nadzsafnál tévedésből egy hétfős családot gyilkoltak meg, mert öngyilkos merénylőnek nézték őket.