Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az al-Kaida pokollá változtatná Spanyolországot

2004.04.05. 13:12
Vasárnap lejárt a spanyol csapatok iraki és afganisztáni kivonásának határideje, amelyet Zapatero nemsokára hivatalba lépő kormányfő ígért, ezért ha továbbra is támogatják az Egyesült Államokat, "pokollá változtatjuk Spanyolországot" - üzente az al-Kaida egy madridi lapnak.
Újabb terrortámadásokkal fenyegette meg Madridot az al-Kaida terroristahálózat; a meglehetősen hitelesnek tűnő üzenet szerint "pokollá változtatják Spanyolországot", ha az nem szünteti be az Egyesült Államok támogatását, és nem vonja ki csapatait Irakból és Afganisztánból.

A Madridban megjelenő ABC című spanyol újsághoz eljuttatott, kézzel írt és faxon továbbított üzenet szerint már vasárnap lejárt a spanyol csapatok iraki és afganisztáni kivonására adott ultimátum. Ha ez a követelés nem teljesül, Spanyolországnak hadüzenettel kell szembenéznie - áll a lap hétfői beszámolójában.

A nyilatkozatot Abu Duhana al-Afgani írt alá, ugyanannak a csoportnak - "Anszár csoport, európai al-Kaida" - a nevében, amely vállalta a 191 ember halálát okozó március 11-i madridi vonatmerényleteket is, két nappal a terrortámadás után egy madridi mecsetnél talált videokazettán. Rendőrök és titkosszolgálati szakértők viszonylag hihetőnek minősítették az arab nyelvű írást - írta az ABC.

Az üzenet szerint ez a csoport tervezte a Madrid és Sevilla közötti vasútvonalon pénteken meghiúsított robbantásos merényletet is. Azt állították, ez csupán figyelmeztetés volt, hogy megmutassák ütőerejüket, és kifejezzék: "Képesek vagyunk bármikor és bármilyen formában megtámadni benneteket".

Az újabb fenyegetésben azzal vádolják Spanyolországot, hogy "folytatta agresszióját a muzulmánok ellen" azáltal, hogy újabb katonákat küldött Irakba, és bejelentette további csapatok Afganisztánba vezénylését.

Az írás szombaton 18 órakor érkezett, amikor épp rendőrségi razzia folyt a március 11-i robbanások feltételezett tetteseinek kézre kerítésre. A szombati hatósági akció alatt a madridi merényletek négy gyanúsítottja felrobbantotta magát.

Zapatero megígérte a csapatkivonást

José Luis Rodríguez Zapatero a terrortámadás és a március 14-ei választás után egy héttel nyilatkozta először, hogy Spanyolország kivonhatja 1300 katonáját Irakból, ha az ENSZ nem veszi kézbe az ügyeket, nem módosul az amerikai dominanciájú parancsnoki rendszer. A szocialisták miniszterelnökjelöltje "nagy hibának nevezte" az iraki háborút.

A leköszönő kormányfő, Jose Maria Aznar viszont Zapatero döntését nevezte súlyos hibának. Aznar a terrorizmusnak tett engedményként értékelte, ha Spanyolország kivonná az Irakban állomásozó katonáit.