Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Meciár sikere a kormány bukását jelenti

2004.04.05. 11:46
A Dzurinda-kormány egyértelmű bukásaként, Meciar nagy sikereként értékelte a cseh és a szlovák sajtó a szombaton tartott szlovákiai elnökválasztás első fordulóját, amiből az ellenzéki Vladimir Meciar és Ivan Gasparovic került ki győztesen. A liberális cseh Mladá Fronta Dnes szerint attól már nem kell tartani, hogy Meciar győzelme esetén ismét elszigetelődik Szlovákia.
Bel- és külföldön egyaránt meghökkentő hírként hatott a hét végén lezajlott szlovákiai elnökválasztás eredménye - írják egybehangzóan a hétfői szlovákiai és cseh lapok.

A választáson Dzurinda utolsó esélye a tisztes távozásra

Megbukott a Mikulás Dzurinda vezette kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) jelöltje, Eduard Kukan külügyminiszter, és a választás második fordulójában két olyan ember küzd majd meg az államfői székért, akiknek neve elsődlegesen a rendszerváltozás utáni Szlovákia antidemokratikus korszakához, a NATO- és az EU-tagságra irányuló törekvések kudarcához fűződik.

Piedesztálra került az a két személy, Vladimír Meciar és Ivan Gasparovic, akik akkor, az említett időszakban még egy pártban: a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomban (HZDS) sokat rontottak az ország külföldi megítélésén - emlékeztet rá a lapok többsége.

A korábban legesélyesebbnak tartott Kukan bukását a lapok azzal magyarázzák, hogy a kormánypártok elhanyagolták az államfő személyének kérdését, nem tudtak egy közös jelöltet állítani. A liberális SME szerint a legnagyobb felelősség Mikulás Dzurinda kormányfőt terheli, akinek minden bizonnyal "ez az utolsó alkalma arra, hogy méltósággal és emelt fővel távozzon". A kormányfő a választási vereség ismeretében szombaton úgy nyilatkozott, saját magán is levonja a következtetéseket.

Alig árnyaltabb a sajtó véleménye abban is, hogy a szlovákiai magyarok azért nem mentek el szavazni, mert nem volt kire. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) által támogatott kereszténydemokrata (KDH) jelölt, Frantisek Miklosko esélytelen volt. A magyar szavazók a választásokon körülbelül tíz százalékot szoktak biztosítani.

Euróap leglátványosabb visszatérője lenne Meciar

A Právo című baloldali-liberális cseh lap szerint az elnökválasztás hét végi első fordulójának eredményét két tényező döntötte el: az első, hogy a kormánykoalíció képtelen volt közös jelöltet állítani, a második pedig az, hogy a kormányzat reformjai komoly társadalmi elégedetlenséget szültek.

Meciar végső győzelme esetén olyan látványos visszatérésről lenne szó a politikai legfelsőbb szintjére, amilyenre Európában az utóbbi években nem volt példa - írja kommentárjában a Mladá Fronta Dnes című liberális lap. Az újság szerint ma már alaptalan attól tartani, hogy Meciar ismét elszigeteltségbe taszítaná Szlovákiát.

Az ország ugyanis immár véglegesen a demokratikus államok táborába tartozik, s a "nagy Vladó" minden jel szerint együttműködik majd mind a NATO-val, mind az Európai Unióval.