Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Szeptember 11-et is lenyomta a pápa halála

2005.04.05. 13:25
Az online és a nyomtatott angol nyelvű sajtó negyvenötezer hírben számolt be II. János Pál halálát a halál beállta utáni 48 órában. Ezzel messze megelőzte George Bush újraválasztásáról, illetve a WTC elleni 2001-es terrormerényletről szóló tudósítások számát, derült ki egy friss felmérésből.

Minden idők legnagyobb médiamegjelenését jelentette II. János Pál pápa halála, derül ki az amerikai Global Language Monitornak (GLM) az angol nyelvű világsajtóban végzett felméréséből,

A GLM felmérése szerint a tudósítások és hírek száma messze túlszárnyalta George Bush tavaly novemberi újraválasztásáról, sőt a 2001. szeptember 11-ei egyesült államokbeli terrorista merényletekről szóló sajtóbeszámolók számát.

A történelmi konzervatív

Az intézet előzetes adatai szerint a pápa halálát követő első huszonnégy órában mintegy 45 ezer hír (az online és nyomtatott médiákban), illetve több mint 4,4 millió internetes utalás látott napvilágot. Összehasonlításképpen a pápáról a nevezetes április 2. előtti egy évben csupán 28 ezer hír és 1,5 millió internetes utalás szólt a pápáról.

A pápával kapcsolatban legtöbbször, kétmillió alkalommal az egyébként meglehetősen semleges történelmi (historic), félmilliószor a konzervatív (conservative), 450 ezerszer pedig a szeretett (loved, beloved) kifejezéssel búcsúztak a római katolikus egyházfőtől az első 48 órában.

A halál bejelentését követő két napban a médiamegjelenések száma nagyságrenddel előzte meg George Bush újraválasztásáról, Ronald Reagen haláláról, vagy a 2001. szeptember 11. terrortámadásokról keletkezetteket.

Megelőzte Busht, Reagent és a WTC-t

Reagen tavaly júniusi halálára, ami az amerikai és angol nyelű sajtóban értelemszerűen sokkal nagyobb prezentációt kapott, két és félszer kevesebb webes utalást tettek, mint a pápáéra.

A terrortámadásokat a pápa halálhíre majdnem háromszor, George Bush újraválasztását pedig tízszer annyi hírrel előzte le.

A GLM felmérése szavak és mondatok megszámlálásán alapult, és figyelembe vették a kontextust, illetve az előforduló kifejezések gyakoriságát az adott szövegekben. Természetesen 2001 óta az internetes felhasználók és tartalomszolgáltatók száma is növekedett.