Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A pápa és a nők

2005.04.06. 14:11
Szűz Máriaért rajongott, a színésznő Halinát szerette, a nőket tisztelte, de a nők szerepének dogmatikus átértékelése nem volt a napirendjén.

Az édesanyját kilenc éves korában elvesztő, önmagát Szűz Mária rajongójának tekintő II. János Pálnak mélyen gyökerező nézetei voltak a nők szerepéről a világban, amin az sem változtatott, hogy gyerek- és ifjúkori legjobb barátjával - a híresztelések szerint szerelmével - élete végéig tartotta a kapcsolatot.

Csak anya van

Miközben II. János Pál ragaszkodása és tisztelete a nők iránt éles váltást jelentett a cölibátust vállaló férfiakból álló egyház hagyományos felfogásához képest, a nők szerepének dogmatikus átértékelése soha nem volt napirendjén.

"Egy nőnek mindenekelőtt az anya szerepét kell betöltenie, ez a társadalmi szerepénél és munkájánal is előrébb való - írja A keresztény család a modern világban című értekezésében - igazi küldetése, amit nem válthat fel semmi más, az, hogy otthont teremtsen, és gyermekeket neveljen."

Ugyancsak nem nevezhető engedékenységnek az abortusz és a válás tilalma, ami a katolikus nők számára igen fájdalmas következményekkel járhat. Nem véletlen, hogy az egyesült államokbeli nőszervezet, a Women's Ordination Organization a pápa halála után egy nappal tartott konferenciáján született közlemény úgy fogalmazott, gyászolják II. János Pált, de szomorúság tölti el őket a nők egyenjogúsítása érdekében meg nem tett lépéseiért.

"A nőiség egy teljesen új felfogását terjesztette az egyházban, ahol a nők szerepe inkább Szűz Máriáéval, mintsem Krisztuséval azonosul, ami nemcsak, hogy paródiája a hittudománynak, de számos nő életére veszélyes hatása lehet" - fogalmazott a Katolikus Szervezetek a Megújulásért mozgalom egyik nőaktivistája.

Máriás elhivatottság

Bár II. János Pál gyermekkorának viszontagságai és nőkről vallott nézetei közötti kapcsolat legfeljebb találgatások tárgyát képezheti, Szűz Mária iránti rajongásáról sokat tudhatunk.


Halina Kwiatkoska
Máriás elhivatottságának első nyilvános jele püspöki jelmondata volt: "Totus Tuus - Teljesen a Tied". Majd 1984-ben, a mennybevitel ünnepén felajánlotta a világot Szűz Mária szívének. Beszámolók szerint a haldokló pápa gégemetszése után is elrebegte ezeket a szavakat az őt kezelő nővéreknek. Az ellen elkövetett 1981-es merénylet után úgy nyilatkozott, Szűz Mária térítette el a golyót létfontosságú szervei elől.

A pápa, azaz abban az időben még Karol Wojtyla amatőr színész első szerelme mégis egy hús-vér nő volt, bár a ma is élő Halina Kwiatkoska könyvében csak barátként emlegeti a pápát, akivel hosszú évekkel később akkor vette fel ismét a kapcsolatot, miután 1978-ban megválasztották az egyház fejévé.

Barát és Antigoné

Halina és Lolek (szülővárosában, Wadowicében így hívták akkoriban) 1934-ben, kezdő tizenévesként találkoztak először, majd együtt folytatták színészként, játszottak az Antigonéban, és egyetemre is együtt iratkoztak be, ám Wojtyla később a papi hivatás mellett döntött, Kwiatkowska pedig maradt a színészi pályán.

Egy vatikáni audiencián találkoztak először, amikor a nő bekiabálta szülővárosuk nevét, de sem a pápa, sem az őrség nem reagált rá. Később, elmenőben egy Mercedes fékezett le a színésznő mellett, hogy elvigye a pápával reggelizni. Később többször is találkoztak.

"Egész testemben remegtem, nem tudtam, hogy szólítsam: Lolek? Szentatya? De ő nevetett, amikor meglátott, és azt mondta: Nyugodj meg, Antigoné!"

Kwiatkowska könyve 2002-ben jelent meg A nagy barát címmel. Az egyetemista Karol Wojtylát kedves, segítőkész fiúnak írja le, miközben hangsúlyozza, a saját, súlyos gondolatoktól terhes világában élt.

Kapcsolatuk intim tartalmáról annyit jegyez meg csupán: "Tisztázni akartam a dolgokat, hogy véget vessek a rosszízű gyanúsítgatásoknak. Karol Wojtyla és én színészként voltunk partnerek, és ennyi."