Gerzson
-3 °C
3 °C

Privatizálnák a tömeggyilkosság színhelyét

2005.04.07. 15:01
Az utolsó pillantban állt el egy japán céggel kötendő lízingszerződés aláírásától a kambodzsai főváros, Phnom Penh önkormányzata. A halasztás okát nem ismerni, a kérdéses ingatlan viszont a vörös khmerek rémuralmának egyik emlékhelye, ahol Pol Pot diktatúrája idején tízezreket mészároltak le.

Az utolsó pillanatban halasztotta el a kambodzsai főváros, Phnom Penh önkormányzata a vörös khmerek rémuralma alatt milliónyi ember lemészárlásának helyt adó városszéli telkek eladását. A vevő egy japán cég lett volna, adta hírül a BBC.

A már letárgyalt, és aláírásra váró szerződés azt jelentette volna, hogy az ország 1975-től 1979-ig terjedő véres korszakának egyik legjelentősebb helyszíne került volna tengerentúli tulajdonba.

Phnom Penh önkormányzata az utóbbi időkben erősödő nyomásra sem szándékozott beadni derekát, az utolsó pillanatban mégis letettek az eladásról. Azt egyelőre nem tudni, csak elhalasztották, vagy teljesen letettek-e arról, hogy az ingatlanokat eladják a japánoknak.

Emelték volna az árakat

A vörös khmerek Kambodzsa függetlenségének kikiáltása után, 1953-tól tartó polgárháborúnak vetettek véget 1975-ben. Vezetőjük, Pol Pot irányításával becslések szeirnt 1-1,7 millió ártatlan emberrel végeztek értelmetlenül, szörnyű körülmények között. A diktatúra bűneinek feltárására az 1993 óta plurális demokrácia ingatag kormányai keveset tettek.

A tömegmészárlások turisztikailag jelentősnek számító színhelyének külföldi kézbe adását egyébként a kormányzó párt is ellenezte, arra kérve Hun Sen kormányfő, hogy avatkozzon közbe. Az önkormányzat csütörtöki lépését azonban nem indokolta.

A J C Royal japán cég harminc évre vette volna bérbe a Choeung Ek nevű területetet évi 15 ezer dollárért. A cég utat épített volna a kegyhelyig, és a belépőjegyek árát a hatszorosára emelte volna.