Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A pocakos pápa Bogotában küzd meg a gonosszal

2005.04.07. 12:10
Szuperhősként és annak paródiájaként támad fel II. János Pál pápa egy kolumbiai képregényben, amiben a vörösruhás egyházfőnek a gonosszal kell megküzdenie. A pápáról már készült hivatalos képregény, és számtalan paródia is. A bogotai rajzoló munkája a képek alapján a legizgalmasabb lehet mind között.

Képregényt készít II. János Pálról egy kolumbiai rajzoló, aki a hétvégén elhunyt pápát készülő füzetében bogotai szuperhősként támasztja fel. Rodolfo Leon Sanchez csütörtökön publikált néhány kockát a készülő képregényből, aminek címe A hihetetlen Homo Pater lett.


Tekintse meg a képkockákat!
A rajzoló a kolumbiai nemzeti képregény-iskolában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, képregényében egyszerre próbálta a pápát realisztikusan és karikaturisztikusan ábrázolni. "Bár a képregény sokak számára tűnik paródiának, hiszen a főszereplő egy vörös tornadresszben virít, mások viszont kedvesnek és finomnak találják a karaktert" - nyilatkozta Leon.

A szuperhősként ábrázolt II. János Pál a történet szerint a kolumbiai főváros, Bogota utcáin száll szembe a gonosz erőkkel. A sztori kifejezetten rájátszik a szuperhősfüzetek eszköztárára: a vörös tornadresszt a pocakosnak és kissé púposnak megrajzolt pápa egy csodálatos átalakulás során ölti magára, hogy utána tanúbizonyságot adjon harcművészeti és mágusi jártasságáról is.

A pop pápa

A pápáról mint a modern kor egyik ikonjáról nem egy képregény készült (talán az egyik legszórakoztatóbb sorozat a popeailen.com-on található) nagyobb részük parodisztikus hangvétellel.

Arra, hogy a római katolikus egyházfőtől sem állt távol a műfaj, vagy legalábbis a fiatalok kultúrájának felhasználása az egyház nézeteinek népszerűsítésében, jó példa, hogy a Vatikán 1982-ben elfogadta a nagy amerikai képregény-forgalmazó, a Hulk, az X-Men és a Pókember kiadójának, a Marvelnek az ajánlatát a hivatalos pápaképregény elkészítésére.

Bár a képregény főszerkesztője akkor nem győzte hangsúlyozni a Pókember és II. János Pál közötti hasonlóságot, azaz mindkét karakter sokat szenvedett fiatal korában és sorsát maga alakította, a hivatalos képregény nem lett sokkal izgalmasabb, mint mondjuk a Képes Biblia.

A történet az ötvenes években divatos, hagyományos amerikai képregények stílusában meséli el II. János Pál pápa életét az első focizástól a pápává szenteléséig, vagyis inkább tekinthető életrajzi képes albumnak, mint érdekfeszítő történetek sorozatának. Ennél pedig minden bizonnyal szórakoztatóbb olvasmány lesz Rodolfo Leon Sanchez füzete.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!