Benedek
-4 °C
5 °C

2000-ben lemondásán gondolkozott a pápa

2005.04.07. 22:59
Nyilvános II. János Pál végrendelete. Az egyházfő 1982-ben még azt akarta, Lengyelországban temessék el. Végrendeletében a pápa nem hagy hátra semmilyen személyes vagyontárgyat, és azt kéri, hogy égessék el személyes feljegyzéseit. Csütörtök este 10 óra után bezárták a Szent Péter-bazilika kapuját.

II. János Pál 2000-ben fontolóra vette, hogy lemond tisztségéről, derült ki a csütörtökön délután nyilvánosságra hozott pápai végrendeletből. A végrendeletet az egyházfő még pápává szentelése után nem sokkal, 1979-ben kezdte el írni, lengyelül.

Egy főrabbinak mond személyes köszönetet


Egymillió embert várnak a pápa temetésére
A lengyel származású egyházfő 1982-ben még arra gondolt, hogy hazájában temetteti el magát. Végrendeletében a pápa nem hagy hátra semmilyen személyes vagyontárgyat, és azt kéri, hogy égessék el személyes feljegyzéseit.

A pápa végrendeletét szerdán ismerhették meg a pápaválasztó konklávé bíborosai. Az írást előbb lefordították olaszra.

II. János Pál a végrendeletben két, ma is élő személyt említ név szerint: Stanislaw Dziwis bíborost, lengyel személyi titkárát és Elio Toaffot, Róma főrabbiját, aki 1986-ban meghívta őt egy római zsinagógába. Ez volt az első alkalom, hogy római katolikus pápa zsinagógába látogatott. Nekik személyesen, másoknak - keresztényeknek és nem keresztényeknek egyaránt - köszönetet mond.

A millennium évében lemondott volna

Az idősödő, nyolcvanéves pápa 2000-ban azt írta, az idő jelenti számára a legnagyobb kínt. Ekkor már a Parkinson-kór fizikai tünetei jelentkeztek nála, csipője megrokkant, térde is kezdte felmondani a szolgálatot. Azt, hogy túlélte az 1981-ben ellene elkövetett merényletet, csodának nevezi írásában.


Megbénult Róma a zarándokok tömegétől
2005.04.06.
A katolikus egyházfő elérve azt a kort, ami után már bíborosokat nem választhatnak pápává, úgy vélte, hogy a 2000. év megfelelő időpont lesz a nyugalomba vonulásra, ráadásul abban az évben volt a kereszténység kétezer éves jubileuma. Végül mégis úgy döntött, marad.

A pápaságról úgy gondolkodott, a lehetőséget Istentől kapta, így ő dönt abban is, mikor veszi vissza. Lemondása kényelmetlen helyzetet teremtett volna a Vatikán számára is, ahol így egyszerre két pápa lakott volna: egy visszavonult és az újonnan felszentelt.

Találgatások, tévedések

Korábban vatikáni hírforrások arról számoltak be, hogy II. János Pál végrendeletében megnevezte utódát. Erről egy magasrangú egyházi vezető - állítólag egy olasz püspök - beszélt.

A végrendelettel kapcsolatban kiszivárgó értesülések csütörtökön már hamisnak bizonyultak: a pápa in pectore, azaz szívébe rejtett titokzatos bíborosának neve ugyanis mégsem szerepel a végrendeletben, közölte a Vatikán szóvivője. A pápa állítólag kinevezett egy bíborost, de nevét senkinek sem árulta el. Így a kinevezés nem érvényes.

Bezárták a Szent Péter székesegyház kapuját
A Vatikánban bezárták csütörtök este, valamivel tíz óra után a Szent Péter-bazilika kapuját, s ezzel befejeződött négynapos a zarándoklat II. János Pál pápa ravatalához.

A zarándokok száma megközelíthette a két milliót, mondják vatikáni tisztségviselők, bár hivatalos számlálást nem tartottak. Utolsóként a polgári védelem néhány önkéntesét engedték be a bronzkapuk mögé. Az utóbbi napokban ezek az önkéntesek osztottak vizet a zarándokoknak, és segítettek a bejutásra várakozóknak, akik közül némelyek akár 24 órát is sorban álltak.

A temetési szertartás pénteken tíz órakor kezdődik, és három órán át tart.