Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tankkal már biztonságos Bászra

2003.04.07. 11:57
Bászra a régi belvárosi negyed kivételével a britek ellenőrzése alatt áll. Vegyi Ali halálával az ellenállás összeomlott, a szövetségesek az elszigetelt fegyveres gócpontok felszámolásával vannak elfoglalva. A város rossz állapotban van, víz és élelmiszerhiány jelenti a legnagyobb gondot a lakosságnak. A briteket helyenként ünnepelve fogadták.
"Három vagy négy napba telik, amíg Bászra egészét ellenőrizni fogjuk. Harckocsival tulajdonképpen már bárhol lehet közlekedni." - közölte a BBC-vel Chris Vernon, brit ezredes. Brit csapatok vasárnap reggel indítottak három irányból átfogó támadást a dél-iraki Bászra ellen, amely AL Lockwood, brit katonai szóvivő szerint, meglepően gyorsnak és eredményesnek bizonyult. Bászra nagy része, az óváros kivételével, amihez páncélosokkal nem lehet hozzáférni, brit katonai ellenőrzés alatt áll.

Nincs szervezett ellenállás

Fotó: EPA/Odd Andersen
Az ellenállás heves ugyan, de szétszórt és szervezetlen, a reguláris hadsereg, úgy tűnik, elhagyta a várost. Katonai források valószínűsítik, hogy az iraki védelem szervezetlensége összefügg Ali Hasszan al-Madzsid, "Vegyi Ali" halálával. A bászrai katonai vezetőnek, Huszein elnök unokatestvérének holttestét a város déli részén találták meg, a kurdok elleni 1988-as gáztámadás kitervelőjével a két nappal korábbi bombázások végezhettek.

A britek északról, délről illetve nyugatról nyomultak be a városba, a hadműveletben a 7. brit páncélos dandár (a Sivatagi Patkányok) valamint a királyi skót dragonyosok 170 páncélossal és ezernyi gyalogossal vettek részt. Hétfőn a 3. ejtőernyős ezred is megérkezett, feladatuk Bászra óvárosának bevétele. A királyi tengerészgyalogság már beköltözött az elnöki palotába, ahol főhadiszállást alakítanak ki.

Az óváros még veszéyes

A városi harctól rettegnek a lehetséges áldozatokra különösen érzékeny szövetségesek a legjobban. Az ellenállás maradéka katonai források szerint itt húzta meg magát, és kemény tűzharcokra számítanak, miután közelharcban nem tudják érvényre juttatni technikai fölényüket. A britek ráadásul gyalogosan kényszerülnek az óváros bevételére. A vasárnapi harcok folyamán három embert vesztettek.

Vasárnap a britek megpróbáltak tárgyalásokba bocsátkozni az ellenállókkal a város feladásáról, de nem értek el eredményt. A teheráni rádió jelentése szerint a város a kéthetes bombázások és csatározások következtében már egy romhalmazhoz hasonlatos. A helyi lakosság pedig még mindig nem jutott nagyobb mennyiségű segélyhez.

A szövetséges katonák a városiak részéről lelkesedést és ünneplést tapasztaltak. Lockwood kijelentette, ha az óvárosi negyedet is beveszik, "Bászra egésze fel lesz szabadítva"

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft