Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Páparajzfilm a South Park modorában

2005.04.08. 14:51
A tízrészes, egy korrupt, pedofil papokkal benépesített Vatikánról szóló sorozatot, a Popetownt a BBC készítette, de nem adhatta le, ezért most Cannes-ban árulja.

Olasz és új-zélandi televízió is megvásárolta annak a Popetown (Pápaváros) című brit rajzfilmnek az első, tízrészes szériáját, amit ugyan a brit közszolgálati televízió, a BBC gyártott le, ám végül a katolikus nézők panaszáradatától tartva inkább külföldön értékesítette, számolt be a Media Guardian.

Élv-, és pénzhajhász vatikáni közeg

A Popetown, vagy másik címén Holy Smoke (Szent füst) főszereplője egy cenzúrázva feliratú papruhában ugrándozó infantilis pápa, akit a folyton mellette lebzselő, de leginkább a hátba döfésében érdekelt bíborosok vesznek körül. A Vatikán inkább egy cégre hasonlít élén egy ügyvezető igazgatóval.


Klikk a képre!
Ebben a korrupt világban él Nicholas atya, aki péntekenként fagyasztott halakkal, ünnepnapokon nagyszabású presztízsmisék megszervezésével foglalkozik, esténként egy pedig hétéves kisfiúval fürdőzik. A Popetown tehát leginkább egy vatikáni South Parkra hasonlít. A költségvetése azonban annál jóval nagyobb: első tíz rész 2,4 millió fontba (860 millió) került. A gyártást a BBC alternatív hangvételű műsorait készítő Channel X Television állta.

A BBC csinálta, a Canal Plus megvette

A sorozatot az év elején vásárolta meg a francia Canal Plus tulajdonában álló Canal Jimmy Italy, de a pápa halála miatt a napokban levette műsoráról. A másik vevő, az új-zélandi C4 csatorna után újabb eladásokra számít a BBC kereskedelmi részlege, a BBC Worldwide: a jövő héten a Cannes-i filmvásáron kezdik ugyanis árulni.

Arra azonban egyelőre kevés az esély, hogy a sorozat szülőhazájában, Nagy-Britanniában is a műsorra kerüljön a Popetown. Amióta a BBC vallási ügyekben illetékes bizottság úgy döntött, a sorozat nem mehet adásba, egyetlen brit tévé sem ajánlkozott a botrányszagú sorozat vetítésére, annak ellenére, hogy olyan komikusok adták a hangjukat a rajzfilmhez, mint az idióta interjúkat készítő Ruby Wax vagy Matt Lucas, Bob Mortimer, illetve Morwenna Banks.

A BBC annak ellenére nem vetítette le a sorozatot, hogy az utóbbi időben több, egyesek szerint, sokkal "vérlázítóbb", műsort is sugározták, így a showman Jerry Springer Operáját, ami után 60 ezer panasz érkezett felháborodott katolikusoktól a szerkesztőségbe.

Magát II. János Pál pápát formálta meg szuperhősként egy kolumbiai rajzoló is. A képregényben a vörös tornadresszes egyházfőnek a gonosszal kell megküzdenie. A pápáról már készült hivatalos képregény, és számtalan paródia is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!