Ágnes
-1 °C
2 °C

Elutaztak a felelősségre vont franciák Ruandából

2004.04.08. 13:04
A ruandai elnök ünnepi beszédében elhangzott vádló megjegyzések miatt Franciaország képviselője szerdán megszakította részvételét a ruandai népirtás 10. évfordulóján, Kigaliban tartott megemlékezésen.
Paul Kagame ruandai elnök szerda este a főváros stadionjában 28 ezer résztvevő előtt emlékezett az 1994-es mészárlás áldozataira, és bár hangsúlyozta ruandaiak elsődleges felelősségét, élesen bírálta a nemzetközi közösséget is, amiért nem avatkozott be a tragikus eseményekbe.

Párizs még nem kért bocsánatot

Klikk a képre!
Fotó: EPA
Kagame egyetlen országot említett név szerint, mégpedig Franciaországot, s utalásában azt állította, hogy Párizs szállított fegyvereket a vérengzést elkövető hutuknak. "Ismert, hogy ők képezték ki és fegyverezték fel a kormánykatonákat és azokat a milicistákat, akik később a népirtást véghezvitték. Ráadásul tudták, hogy népirtást fognak végrehajtani" - így a kifogásolt mondat.

Azok közül a hatalmak (Egyesült Államok, ENSZ, Belgium, Franciaország) közül egyébként, akiket bírálat ért a ruandai népirtás során tanúsított restségükről, csak Franciaország nem kért elnézést. Ezt a tényt a ruandai diplomácia vezetője, Charles Murigande tette szóvá - írja a Le Monde.

A beszéd után Renaud Muselier, az eseményen Franciaországot képviselő külügyminisztériumi politikai államtitkár úgy döntött, hogy félbeszakítja látogatását.

A francia külügyminisztérium csütörtökön visszautasította a fenti vádat, amelyet az "igazsággal ellentétesnek" minősített. Michel Barnier francia külügyminiszter közölte, hogy megvizsgálják az ügyet, ám jelenleg, a megemlékezés hetében a gyászolók csöndjét nem kívánják diplomáciai viharokkal megzavarni.

A franciák a kormányzó hutukat segítették

Klikk a képre!
Fotó: EPA
Szerdán a tíz évvel ezelőtti ruandai népirtás áldozataira emlékezett a világ: a kis közép-afrikai államban 1994-ben három hónap leforgása alatt közel 800 ezer embert mészároltak le etnikai gyűlölettől vezérelt szélsőséges hutuk - az áldozatok többsége a tuszi kisebbség soraiból, illetve a mérsékelt hutuk közül került ki.

Franciaország az 1990-es évek elején hivatalosan katonai tanácsadókat, valójában azonban katonákat tartott az országban. A franciák szerepet játszottak abban, hogy a kormánynak sikerült megfékeznie a hatóságok ellen fellépő tuszi lázadókat. A BBC brit rádióállomás szerint a helyiek előtt nem titok, hogy francia tisztek is kiképeztek hutu kormánykatonákat. Ezek között lehettek olyanok, akik később részt vettek a tuszik elleni öldöklésben.