Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Ez már a végjáték

2003.04.09. 21:42
A szerdai események már a háború végét jelenthetik, de néhány hetes harcra még számítani kell. Ez a háború kétségtelenül gyors volt, de nem villámháborúként vonul be a történelembe - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint még meglepetéseket okozhat, hogy egyelőre nem tudni, hogy hová lett a Köztársasági Gárda több tízezernyire tehető katonája. Ha nem lesz hivatalosan bejelentett kapituláció, az ellenállás nélküli városok bevétele négy hónapig is eltarthat még.
Tálas szerint a feltételezettnél gyengébb iraki ellenállásra - amit Bagdadban is tapasztalhattunk - igazából nincs még magyarázat. Talán az amerikaiak mégsem mérték föl pontosan az iraki védekezés erősségét. Ám kérdés, hogy hova tűnt a Köztársasági Gárda több tízezernyire tehető katonája?

Átöltözött a Köztársasági Gárda?

Az öbölháborúban 87 ezer hadifoglyot ejtettek, most csak 8000-ről vannak jelentések. A Köztársasági Gárda pedig 60-100 ezer katonával bírt a háború előtt, amely jóval gyengébb ugyan az 1991-es iraki seregnél, de az amerikaiak is fele annyian vannak, mint akkor. A biztonságpolitikai szakértő véleménye szerint a Köztársasági Gárda tagjai a politikai túlélés mellett döntöttek, vagyis úgy gondolták, Iraknak még lesz szüksége katonaságra, ezért most átöltöztek. A másik lehetőség az az, hogy most elvegyülnek és inkább egyfajta városi terrorizmusra rendezkednek be, úgymond megkeserítendő a szövetségesek életét.

Pár hétig még eltarthatnak a harcok

A biztonságpolitikai szakértő szerint most fel kell kutatni az összes katonai, és félkatonai egységet. A katonai közigazgatás megteremtése legalább 120 nap, de csak két-három hétig lesz ennyire intenzív a háború. Tálas még mindig számít ellenállásra, még ha minimálisra is. Ez már a végjáték, de hetekig eltart majd.

Nem valószínú, hogy kapitulál a rezsim

Moszul és Kirkuk a két észak-iraki nagyváros nem valószínű, hogy megadja magát, ráadásul Bagdad még mindig nincs a szövetségesek kezén. A szakértő azt valószínűsíti, hogy nem kapitulál hivatalosan a rezsim, azaz nem adják meg magukat, de nem is védekeznek, ezért minden várost be kell majd venni, ehhez pedig idő kell. Ráadásul még Bagdad sincs elfoglalva, és kérdés mennyi katonát kell a városban tartani.

Rendőrök kellenek nem katonák

Az alapvető közbiztonság megteremtése már nem katonai feladat, hanem elsősorban rendészeti. A szövetségesek pedig nem akarnak megszállóként viselkedni. Tálas szerint még nem teljesen világos, hogyan akarják ezt megoldani. Mindenestre a rendteremtésben sokkal nagyobb gyakorlatuk van az Észak-Írországot megjárt angoloknak, míg az amerikaiak türelmetlenek, ezt bizonyítják a civilek elleni akaratlan támadások - véli a szakember.

Az irakiaknak is rendezni kell magukban

A lelkesedések visszásságait sem szabad negatívan megítélni, bár árnyaltabban érdemes - véli Tálas. Egyrészt nem teljesen tudatos ez az öröm, amely egy szankciópolitikára épülő rendszerben sokkal extrémebb tud lenni, meg kell várni tehát amíg lecsillapodnak a kedélyek. Jellemző az is, hogy a siíta Szaddám City negyed lakói özönlötték el az utcákat, akiket ellenfélnek tekintett az uralkodó szunnita vezetés. Nem kizárt, hogy irakiak önmagukon is bíráskodni fognak.

Gyors háború volt

Szaddám személye kevésbé fontos most már. A szövetségesek végig inkább a rendszer megdöntésére játszottak, nem bíztak igazán abban, hogy elfogják az iraki elnököt. Ugyanakkor a háború kétségtelenül gyors volt, de nem villámháborúként vonul be a történelembe - szögezte le a szakértő -, mint azt az amerikai hadvezetés a legelején megelőlegezte; igaz később pedig eltúlozta a nehézségeket.