Benedek
-5 °C
5 °C

Műholdakkal vadásznak Szaddámra

2003.04.09. 17:22
Műholdak is keresik az iraki elnököt, egyelőre eredménytelenül. Szaddám valószínűleg Tikritkbe, szülőhelyére húzódik vissza, a bagdadi bunkerek helyett a rokonaiban bízva. Amerika saját bírósága elé akarja állítani a hadifoglyokat.
A Micron és a Trumpet nevű kémműholdakkal keresik az amerikaiak Szaddám Huszein iraki elnököt. A két szatelit már 12 hónapja kering Irak felett. Miután Szaddám a világ egyik legjobban védett emberének számít, és az első öbölháborúban több mint 250 ellenne intézett légitámadást megúszott, a szövetségesek több mint 300 fővel, különleges alakulatokkal és CIA ügynökkel is keresik. A műholdakon kívül egy spéci Boeing is repül Bagdad fölött, lehallgatva telefonokat és adó-vevőket. - írja a rediff.com

A diktátor egy volt bizalmasa úgy gondolja, hogy Szaddám Tikritbe vonul vissza a helybeliekből toborzott csapataival oda, ahol a rokonai és a tikriti klán él. Szerinte függetlenül attól, hogy Szaddám a hitleri megoldást választja-e, vagy védekezni kezd, a környezete nyugodtan a halálba megy vele.

Továbbra is kérdés, mi lesz az iraki vezetőkkel és magával Szaddám Huszeinnel ha életben maradnak a háború után. Az Egyesült Államok egy külön erre a célra Irakban felállított amerikai rendszerű katonai bíróságon akar felettük ítélkezni, és egyelőre hallani sem akar semmiféle nemzetközi bíróságról.