Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A kurdok a megegyezésre hajtanak

2003.04.10. 16:05
Kirkukban egy felkelés előzte meg a kurd pesmergák bevonulását. Az iraki hadsereg megadta magát, egy részük feltehetően Tikrit felé vonult vissza. A kurdok mindent a szövetségesek beleegyezésével tettek - nyiltakozta az Indexnek egy Magyarországon élő kurd politikus. Törökország továbbra is fenntartja, nem egyezik bele egy kurdok által irányított Kirkukba. A kurdok nyugodt szívvel várják a török ellenőröket.
Harc nélkül vonultak be csütörtök délelőtt a kurd pesmergák Kirkukba, az észak-iraki olajvárosba. A török külügyminiszter, Abdullah Gül nem sokkal a bevonulásról szóló hírek után újra tiltakozását fejezte ki arra az esetre, ha a kurdok állandó jelleggel rendezkednének be a városba. Csütörtök délután a török diplomácia vezetője már arról számolt, be, hogy zsövetséges amerikai csapatok vonulnak Kirkuk felé, hogy felváltsák a kurd erőket a városban, és a fejleményeket török ellenőrök fogják figyelni.

A kurdok mindenben egyeztettek a szövetségesekkel

Minden lépésünket egyeztettük a szövetségesekkel, és nem egyedül vonultunk be a városba. Tudjuk, hogy milyen érzékeny Törökország - nyilatkozta az Indexnek Lutfi Tahszin a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) magyarországi képviselője. Az iraki kurdok a megegyezés hívei, és teljesen természetesnek tartják, hogy a szövetséges katonák jelen legyenek Kirkukban. "Nyugodtan jöjjenek a török megfigyelők, nem lesz semmi gond." - kommentálta a török ellenőrökről szóló híreket. A kurdoknak az a legfontosabb, hogy a török hadsereg ne jöjjön a kurd területekre, ezért megegyezésre törekednek mind az amerikaiakkal, mind a törökökkel. "Már többször kizártuk, hogy szó sincs független Kurdisztánról." - mondta Tahszin.

Tahszin állítása szerint a kurdok Kirkuk bevétele előtt, mint korábban is, megbeszéléseket folytattak Tommy Franks tábornok egyik helyettesével, aki az északi hadműveleteket irányítja. Renuart tábornok, az amerikai légierő iraki hadműveleteket vezető parancsnoka viszont arról számolt be a kuvaiti Katarban lévő főparancsnokság nem rendelkezik pontos információkkal a kirkuki helyzetről.

Felkelés volt Kirkukban

A kurd politikus úgy értesült, hogy a városban felkelés volt, mielőtt a pesmergák a városba nyomultak volna, az iraki hadsereg pedig megadta magát. Egy részük viszont visszavonult a városból, Tahszin úgy véli, Tikrit felé vették az irányt.

Kirkuk történelmileg a kurdoké

A török kijelentésekre reagálva, miszerint a szomszédos ország nem egyezik bele egy kurdok által irányított Kirkukba, Tahszin elmondta: Kirkuk a történelmi Kurdisztán része, ezért ragaszkodunk a városhoz, és javasolni fogjuk, hogy többségében kurd vezetés maradjon a városban.

Az iraki kurdok egy iraki föderáción belül szeretnék megőrizni az elmúlt tíz évben viszonylag szabadon kiépített önálló közigazgatásukat, működő tartományi parlamentjüket.

Amerika elképzelései egyelőre nem világosak. Múlt héten Colin Powell külügyminiszter megígérte Ankarának, hogy "Washington nem enged meg a kurdok lakta Észak-Irakban olyan fejleményeket, melyeket Ankara nem szeretne".