Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Rendezi területi vitáit Kína és India

2005.04.11. 12:51
Delhibe vezetett első hivatalos útja a kínai miniszterelnöknek, ahol területi vitáik rendezéséről írt alá megegyezést indiai kollégájával. Ázsia két leggyorsabban fejlődő országa az utóbbi időben mind gazdasági, mind diplomáciai vonalon is egymás szövetségesévé válik.

India és Kína megállapodást kötött hétfőn határvitájuk megoldásának politikai irányelveiről, és egyetértésre jutott abban, hogy "stratégiai partnerséget alakít ki a béke és mindkét ország felvirágzása érdekében".

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök írta alá Újdelhiben a stratégiai partnerség kialakításáról szóló közös közleményt. A dokumentum kevés részletet tartalmaz, csupán annyit helyez kilátásba, hogy e partnerség "élénkíteni fogja a kétoldalú diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat, s elősegíti, hogy a két állam közösen nézzen szembe a globális kihívásokkal és fenyegetésekkel".

A megállapodás segíteni fogja a két állam által 2003-ban kijelölt különmegbízottakat a területi vita tisztázásában, a szakértőket a határvonal kijelölésében.

Kölcsönös lemondások

A két ázsiai óriás összesen mintegy másfél magyarországnyi terület hovatartozásán vitázik évtizedek óta. India szerint Kína 38 ezer négyzetkilométernyi indiai területet tart megszállva Kasmírban. (Pakisztán engedte át ezt a vidéket Kínának az ötvenes években. Indiai álláspont szerint jogtalanul, hiszen nem Pakisztáné volt a terület, hanem Indiát illette volna meg a nemzetközi jog szerint.)

Kína magának követeli India teljes Arunácsal Prades államát, amelynek területe mintegy 90 ezer négyzetkilométer. 1962-ben a két állam rövid háborút is vívott a vitatott határvonal mentén. Noha hivatalosan még tűzszünetet sem kötöttek a háború végén, már hosszabb ideje nincsenek határ menti incidensek az indiai és a kínai erők között.

Kína és India a világ két legnépesebb országa, övék Ázsia két leggyorsabban növekvő gazdasága. Peking a kilencvenes évek eleje óta szorgalmazza e két ázsiai hatalom összefogását "minden szuperhatalmi hegemónia" megakadályozása érdekében. India tartózkodóan fogadta az alig burkoltan Washington-ellenes javaslatot, de Peking láthatólag nem tett le India megnyeréséről. Ennek érdekében mindent megtesz a két ország területi vitájának mielőbbi rendezéséért.

Kína támogatja India ENSZ BT-tagságát

Az utóbbi időkben több területi megegyezés is született India és Kína között, 2003-ban Delhi Kína részeként ismerte el Tibetet, hétfőn pedig a kommunista ország mondott le Szikkim tartományról, amit India 1975-ben annektált.

Valószínűleg Újdelhi megnyerésének szándékával magyarázható az is, hogy Kína támogatásáról biztosította Indiát az állandó BT-tagság elnyerésében. Egy indiai kormánydokumentum szerint Vu Ta-vej (Wu Dawei) kínai külügyminiszter-helyettes tájékoztatta vasárnap az indiai külügyminisztérium vezetőit a kínai támogató szándékról.