Ervin
14 °C
21 °C

Példátlanul erősödött az iraki dinár

2003.04.11. 17:31
Háromszor annyit ér a dinár most, mint Bagdad eleste előtt. Öröm az ürömben, hogy a háború jót tett a rendkívül rossz állapotban lévő iraki gazdaságnak, amelynek 120 milliárd dollárnyi adóssággal is szembe kell néznie - írja a brit Times.
Több mint háromszor többet ér az iraki dinár a dollárral szemben. Az iraki rendszer összeomlása előtt még 2000, Bagdad eleste után viszont 600 dinárt kellet csak fizetni egy dollárért. Ez az egyik jó hatása a háborúnak - írja a Times.

Az iraki dinár 1992-ben a fekete szerda néven emlegetett április 16-án értékelődött le, amikor az angol font árfolyama után a thaiföldi tőzsde is összeomlott, krízist okozva ezzel az ázsiai piacokon. Ennek ellenére ez sem kielégítő magyarázat egy ekkora méretű árfolyamnövekedésre - véli a brit lap. Az iraki dinárért valamikor három dollárt is lehetett venni.

Korábban utaltak jelek arra, hogy kedvező lesz a háború hatása az iraki gazdaságra, az északi kurd enklávéban használt dinár már a háborút megelőző hónapokban erősödni kezdett. Bár az iraki gazdaság talpraállításához ennél több kell, nem árt, ha egy erősödő valuta kerül a lakosság kezébe.

Irak adósságállománya
Irak adósságállománya a becslések szerint 120 milliárd dollár körül mozog. Az adósságkérdésekkel foglalkozó brit Exotix társaság szerint az iraki adósság nagy része a nyolcvanas években, az Irán elleni háború idején keletkezett. Irak 1990-ben, röviddel Kuvait lerohanása előtt beszüntette az adósságtörlesztést.

A fő hitelező országok (milliárd): Szaúd-Arábia (25); Kuvait (12,5); az Egyesült Arab Emirátusok és más sejkségek (17,5); Franciaország (8); Oroszország (8); (forrás: Arabian Magazin)

A nemzetközi pénzügyi szervezetekkel szemben nincs milliárdos méretű tartozása Iraknak.

Paul Wolfowitz amerikai védelmiminiszter-helyettes csütörtökön azt vetette fel, hogy Franciaország, Oroszország és Németország engedje el az iraki adósságokat, hogy ezzel járuljanak hozzá az ország újjáépítéséhez.