Ágnes
-1 °C
2 °C

Tikrit előttük, káosz utánuk

2003.04.11. 15:33
Tikrit mellett bombázzák az utolsó egyben maradt iraki hadosztályt. A szövetségeseknek a legnagyobb problémát a rend megteremtése jelentése. Fosztogatás kezdődött a péntek délelőtt elfoglalt Moszulban is. Bagdadban szórványos lövöldözés volt, Bászrába a rend helyreállítása előtt nem érkeznek meg a segélyszervezetek. Egyes brit csapatok már hazaindultak Irakból.
Tikritet kivéve a fontos iraki városok mindegyike a koalíciós erők ellenőrzése alatt áll. A szövetségesek most Szaddám Huszein szülőhelyére, a diktátor megkeresésére összpontosítanak. Csütörtökön bombázták a Tikrit védelmével megbízott Köztársasági Gárda Adnan hadtestét, amiről egyelőre nem tudni mekkora erőt jelent, és képesek lesz-e Tikrit hatásos védelmére.

Moszulban fosztogatás

Kattintson a nagyításhoz! Csütörtök éjszaka Moszulba vonultak be az amerikai és a kurd csapatok. A város vezetése és a parancsnokság másnap megadta magát. A háború kezdetekor körülbelül 20-30 ezer katonát számláló 5. hadtest tagjai fegyvertelenül, már civil ruhában hagyták el a várost, sokan hazafelé tartanak. Moszulban is káosz van, az emberek rabolnak és fosztogatnak.

Égő kutak Kirkuk mellett

Kirkukot csütörtök délelőtt egy felkelést követően kurd csapatok szállták meg. A délután folyamán, az erősödő török tiltakozással egy időben a szövetségesek is megindultak a városba, hogy felváltsák a kurd katonákat. Kirkukot és Moszult az amerikaiak ellenőrzik - hangsúlyozza a hadvezetés. Törökország nem egyezne bele, ha a két város kurd vezetés alá kerülne. A város melletti olajmezőket is ellenőrzése alá vonja az amerikai hadsereg, mert attól fél, hogy a gyorsan visszavonuló iraki hadsereg felgyújtja a kutakat.

Bagdadban lefegyverezés

Bagdadban továbbra is folytatódnak a fosztogatások. Az iraki rezsim által tartalékolt fegyverek az utcára kerültek, a fosztogatók és a boltosok egymásra lövöldöznek. A tengerészgyalogság a lakosság lefegyverzésével van elfoglalva. A nap folyamán Bagdad északi kerületei felől szórványosan lövöldözést észleltek, a nagyszámú szövetséges jelenlétének ellenére szinte teljes a törvénynélküliség a városban, állítják ott állomásozó katonák.

Brit csapatok hazafelé tartanak

Bászrában a brit csapatok folytatják a rendcsinálást, és újabb erősítés érkezett a városba. Az ENSZ mind az Egyesült Államokat mind a briteket bírálta amiatt, hogy nem tudják magukhoz venni az irányítást a megszállt városokban. Továbbra is vízhiány van a városban, a segélyszállítmányok csak a rend visszaállítása után érkezhetnek meg. A britek helyi vezetőket bíztak meg az ideiglenes közigazgatás felállításával. Eközben egy brit kormánytisztviselő bejelentette, hogy több brit szárazföldi, légi és vízi egység megkezdte a kivonulást Irakból.