József, Bánk
-6 °C
0 °C

Legális a kegyes halál Franciaországban

2005.04.13. 13:58
A francia orvosok ezentúl indokolt esetben abbahagyhatják a súlyos beteg kezelését a szerdán elfogadott törvény szerint. Ellenzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a hangsúlyozottan nem eutanáziatörvényként kezelt új szabályozás szerint közvetlenül továbbra sem segíthető a halálba senki.

A francia parlament szerdán elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a gyógyíthatatlan, végső stádiumban lévő betegeknek, hogy megtagadják a további kezelést, vagyis kegyes halálban részesüljenek.

A törvény, amit a francia államfőnek, Jacques Chiracnak kell még aláírnia, kimondja: a betegnek joguk van ahhoz, hogy megtagadják a további kezeléseket, akkor is, ha ez halálhoz vezet. Az orvosnak kötelessége lesz elfogadni a beteg kívánságát, miután erről egyeztetett vele, illetve kollégáival.

A törvény a családtagoknak is lehetővé teszi, hogy kegyes halálban részesítsék öntudatlan, menthetetlen állapotban lévő beteg hozzátartozójukat.

Nem eutanáziatörvény

A francia törvényhozók tudatosan kerülték az eutanáziatörvény elnevezést, ami Belgiumban, illetve Hollandiában érvényes. A szavazáson a törvényjavaslatot a konzervatív kormánypártiak támogatták, a szocialisták és a francia római katolikus egyház ellenezte.

A francia törvény abban különbözik a belga vagy holland szabályozástól, hogy a francia orvosok ezentúl sem vehetnének részt aktívan a beteg halálában, nem siettethetik azt gyógyszerekkel, csupán a kezelést nem szükséges folytatniuk.

Az úgynevezett "az élet vége" törvényről már évek óta viza folyt Franciaországban, miután egy balesetben teljesen lebénult 22 éves fiú magától Jacques Chiractól kért engedélyt 2003-ban, hogy véget vethessen szenvedéseinek.

Ez sem segítene

A béna, vak és néma Vincent Humbert könyvet írt szenvedéseiről. Bár halálát a fiú édesanyja kívánta a legkevésbé, mégis ő adott be neki egy halálos injekciót, ám a fiú nem halt meg. Végül orvosa segítette halálba a fiút; a doktort viszont büntetőügyi eljárás alá vontak emiatt.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben vált ismét üggyé az eutanázia legalizálása, miután a súlyos agykárosodást szenvedett Terri Schiavót férje kérésére és több bírósági határozat után lekapcsolták az őt életben tartó gépekről.

A francia törvény kritikusai ugyanakkor rámutatnak, az új szabályozás továbbra sem mentesítené sem Humbert anyját, sem orvosát, hiszen ők aktívan hozzájárultak a fiú halálához, ami továbbra is tilos.