Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Sátor Lajos kikéri magának

2006.04.13. 17:13
A választások előtti, budapestre tervezett állítólagos bombamerényletek állítólagos kitervelője, az évek óta körözésben lévő Sátor Lajos levelében visszautasítja a vádakat, és hazugságok terjesztésével vádolja a szlovák rendőrkapitányt. A levél hitelessége nem bizonyított, a főrendőr nem kíván párbeszédbe elegyedni egy bűnözővel.

Sátor Lajos aláírásával kapott levelet a pozsonyi magyar nyelvű Új Szó. A nemzetközileg is körözött bűnöző a levélben elhatárolja magát azoktól a vádaktól, miszerint köze lett volna Budapestre, az országgyűlési választások elé tervezett bombamerényletekhez.


Forrás: Új Szó

Március végén a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta a magyar hatóságokat, Gyurcsány Ferenc pedig a nyilvánosság előtt jelentette be, hogy komoly fenyegetésről van szó. Merényletre utaló jeleket nem talált a magyar rendőrség, bomba pedig nem robbant.

A levél írója elsősorban Jaroslav Spisiakot, a szlovák rendőrség főkapitányát támadja, amiért koholt vádakat terjeszt róla, csak azért, hogy végre elkaphassa a 7 éve szökésben lévő Sátort.

Sátor Lajos ellen 2000-ben adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. Állítólag ő bérelte fel Pápay Tibor bandájának a gyilkosait, írja az Új Szó. Szlovákia történetében ez volt a legnagyobb tömegmészárlás: 1999 márciusában a dunaszerdahelyi Fontána bárban 113 lövést adtak le, tíz ember vesztette életét, köztük a Papa Joe-nak becézett bandafőnök is.

A pozsonyi lap ugyanakkor megállapítja, hogy a levélen szereplő aláírás nem egyezik Sátor egy néhány évvel korábbi aláírásával, illetve a levél szövege a szlovák nyelv grammatikájának hibátlan ismeretéről tanúskodik, amire a magyar anyanyelvű Sátor nem volna képes.

"A médián keresztül pedig egyetlen bűnözővel sem fogok vitatkozni" - hangsúlyozta az Új Szónak Jaroslav Spisiak, aki szerint nem kizárt, az egész provokáció, valamilyen lejárató kampány része, vagy csak valaki tréfálkozik, s tényleg nem Sátor a levél szerzője.

A lap által megkérdezett elmegyógyász véleménye szerint lélektanilag akár hiteles is lehet a levél. A hosszú ideje szökésben lévő, a nyilvánosságtól elzárt Sátor hallhatja a sok támadást a személye ellen, s közben nem tud védekezni, reagálni. A rendőrség gyakran terjeszt olyan álinformációkat, amik kiugraszthatják a bűnözőket a rejtekhelyükről.