Valér
4 °C
8 °C

Timosenko nem megy Moszkvába

2005.04.13. 12:14
Nem látogat Moszkvába Julija Timosenko ukrán miniszterelnök, mert az orosz főügyész nem volt hajlandó visszavonni a politikus ellen tavaly kiadott orosz körözést.

Meghatározatlan időre elhalasztotta április 15-16-ra tervezett moszkvai hivatalos látogatását Julija Timosenko ukrán miniszterelnök, jelentették be Kijevben az ukrán kormány szerdai ülése után.

Az indoklás szerint a döntés oka Vlagyimir Usztyinov orosz főügyész előző napi nyilatkozata.

Usztyinov kedden a duma jogi bizottságában megerősítette, hogy nem szünteti meg az eljárást Julija Timosenko ellen egy régi korrupciós ügyben, de jelezte: ez nem zavarja az ukrán miniszterelnöknő tervezett moszkvai látogatását, hiszen a nemzetközi normák mentességet biztosítanak neki. "Oroszországot 100 millió dolláros kár érte. Ha kártérítést fizetnének, az változtatna a dolgon" - fejtegette a főügyész.

Oroszország tavaly szeptemberben, az ukrán elnökválasztási kampány teljében letartóztatási végzést adott ki Timosenko ellen, aki nem jelent meg az orosz katonai ügyészség idézésére, és köröztette az Interpollal is. Moszkva azzal vádolja Timosenkót, hogy 1995-ben, az ukrán energiavállalat vezetőjeként kenőpénzt fizetett az orosz védelmi tárca egyes tisztségviselőinek.

Barát vagy ellenség

Timosenko 1990 és 1998 között számos energetikai céget vezetett, köztük az Egyesült Ukrán Energetikai Rendszerek nevű, akkoriban privatizált vállalatot, amely az orosz importgáz fő beszállítója.

Az őszi választási kampányban, majd a narancsos forradalom alatt Viktor Juscsenko ukrán elnök jobbekzének számító Timosenko korábban többször hangot adott Moszkva-ellenességének. Az első kormányban eltöltött hónapjaiban fel sem merült, hogy Moszkvába látogatna. Viktor Juscsenko megválasztása óta már volt Moszkvában, és az akkori nyilatkozatokból úgy tűnt, rendeződött a két ország kapcsolata.