Géza
-11 °C
-4 °C

Miért a víz az úr Bagdadban?

2003.04.14. 18:40
Csökken a rablások száma Bagdadban, ám ennek elsődleges oka az, hogy nagyjából már nincs mit ellopni. Politikusok, emberi jogi szervezetek és a sajtó is a háborús helyzetre hivatkozó Pentagont vádolja a káoszért. Eközben új rendőrség felállításán dolgoznak Bagdadban, ám kevés az alkalmas jelölt.
Bagdadi rendfenntartó erő megszervezésével kívánják helyreállítani a rendet az iraki fővárosban az amerikaiak. A fosztogatások száma ugyan jelentősen csökkent, de ez inkább köszönhető a szigorú katonai járőrözésnek és annak, hogy már szinte nincs mit ellopni a városban. Ennek ellenére az új rendőrségre minél előbb szükség van, ha az amerikaiak hamar haza akarnak menni Irakból - írja a Washington Post.

Begyorsultak az események

Az iraki városokban Bagdad eleste után eluralkodó káosz miatt egyre több támadás éri a washingtoni kormányt. A legtöbb kritikus hang a Pentagont hibáztatja, amely szerintük nem készült fel a rendbontás megfékezésére. Holott az amerikai védelmi minisztériumot nem érték felkészületlenül a zavargásokról szóló hírek, ám arra nem számítottak, hogy ilyen gyorsan és ekkora mértékben uralkodik el a fejetlenség.

Az amerikaiak minden katonai egységhez rendeltek egy-egy rendőri alakulatot, ám ezek létszámát ötvenezer hadifogolyra kalkulálták a jelenlegi hatezerkétszázzal szemben. Ezek a rendőri szervek katonai egységeikkel elszórtan mozognak Irakban. A Bagdadba erősítésként érkező csapatokat, mint az északról délre szállított 4. páncélos hadosztályt ugyan már kiképezték hasonló feladatok ellátására, a város hamarabb esett el, mint hogy odaérkeztek volna.

Huszein a ludas

Bush elnök szerint a káoszért Szaddám Huszein okolható, "ő teremtette meg a félelem és gyűlölködés légkörét". Nemzetközi jogászok ugyanakkor rámutatnak, hogy az amerikai hadseregnek a genfi konvenciók értelmében kötelessége lenne a jogrend fenntartása, ráadásul deklaráltan a demokratikus szabadságjogokért is folyt a háború.

Rendvédelmi elegy

"A háború még tart, az ilyen elvárások teljesen indokolatlanok", állítja a védelmi miniszter-helyettes, Paul D. Wolwofitz. A Pentagon most abban reménykedik, hogy sikerül egy - a stabilitást helyreállító - erőt felállítani, amely "sajátos keveréke lenne a Köztársasági Gárda, a reguláris hadsereg és a rendőrség alakulatainak".

Adj egy pisztolyt

A legnagyobb gondot az új rendfenntartó testület tagjainak kiválasztása jelenti. A felhívásra a korábban szolgálatot teljesítők mellett nyugdíjasok és munkanélküliek is jelentkeztek, de többen csak azért jöttek, hogy fegyverhez jussanak. A rendőrök kiválasztását egy meghallgatás előzi meg. Előfordul, hogy valakiben többszörös gyilkost, beszervezett titkosügynököt ismernek fel a sorozásra jelentkezők.