Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Alacsony részvétel Tikritben is

2003.04.14. 12:07
Szórványos ellenállás tapasztalható Tikritben, Szaddám Huszein elnök szülőhelyén. Amerikai páncélosok a város főterén Szaddám lovas szobra alatt parkolnak. A harcokban eddig egy iraki katona haláláról számolt be a katonai vezetés. Meglehetős érdektelenség kíséri az utolsó város bevételét.
Tikrit központjában vannak a szövetséges harckocsik, szórványos és szervezetlen az iraki ellenállás - jelentette több hírügynökség. A várost az amerikai harci gépek négy napja bombázzák, a tengerészgyalogos egységek pedig a városban harcolnak, de Tikrit egésze még nincs a szövetségesek ellenőrzése alatt, cáfolta meg az al-Dzsazíra katari televízió kijelentését Stewart Upton százados.

Fotó: EPA/Joseph Barrak
A városi harcokban harci helikopterek jelentős támogatásával három tengerészgyalogos zászlóalj vesz részt. Egyelőre legalább egy iraki katona halálát jelentették az amerikaiak. Tikrit központjában mintegy húsz harckocsi cirkál, Szaddám Huszein lovas szobrát öt amerikai páncélos őrzi. Az amerikai hírszerzés valószínűsíti, hogy több felsőbb vezető a városban tartózkodik. Korábban egy 55 körözött főt számláló listát adtak a katonáknak azokról, akiket "élve vagy halva" kell elfogni.

Összeérnek a frontok

Mintegy 2500 főre teszik a városban lévő fegyveresek számát, akik között a Köztársasági Gárda alakulatain kívül a Szaddám Fedájín milíciái is lehetnek. Azt nem tudni, az ostromot felvezető bombázások mekkora veszteséget okoztak az ellenállásnak. Az eddigi harcokban a felszerelésből ítélve a reguláris Köztársasági Gárda fegyvereseivel ütköztek meg a szövetségesek - számolt be egy amerikai őrnagy. A Bagdadtól 180 kilométerre elterülő város bevételével összeér a déli és az északi front.

Hiányzik a lelkesedés

Egy őrnagy arról számolt be, hogy nem fogadta őket akkora lelkesedés a lakosság részéről, mint Bagdadban az elmúlt héten, noha szerinte "Tikrit bevétele a háború végét jelenti." A város kihalt, a tikritiek egy része elmenekült vagy nem mutatkozik, csak néhány városlakó vetett egy-egy pillantást a katonákra.