Valér
4 °C
8 °C

Cáfolta lemondásáról szóló híreket az ukrán kormányfő

2005.04.14. 17:31
Cáfolta lemondásáról szóló híreszteléseket Juilja Timosenko ukrán miniszterelnök. Egy orosz lapnak nyiltakozó kijevi képviselő szerint a narancsos forradalom ikonjává vált Timosenkónak állítólag annyira megromlott a kapcsolata Viktor Juscsenko elnökkel, hogy le fog mondani posztjáról.
Julija Timosenko ukrán kormányfő csütörtökön az orosz sajtóban megjelent, a Viktor Juscsenko elnökkel való állítólagos nézeteltérései kapcsán megjelent hírekre reagálva közölte: nem áll szándékában lemondani.


Juilja Timosenko
"A kormányfői tisztről való esetleges lemondásomra vonatkozó híresztelés közönséges provokáció" - jelentette ki Timosenko sajtószolgálatának közlése szerint. Viktor Juscsenko ostobaságnak minősítette a kormányfő lemondásával kapcsolatos híreket.

Az orosz Nyezaviszimaja Gazeta csütörtöki számában az állította a kormányfő frakciójának egyik képviselője, hogy napokon belül lemondhat Juilja Timosenko ukrán miniszterelnök, miután az utóbbi időben teljesen elmérgesedett Viktor Juscsenko elnökkel való viszonya.

Nem passzolnak egymáshoz?

A frakció szóvivője elmondta, az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Julija Timosneko annak ellenére akart Moszkvába látogatni az orosz-ukrán kapcsolatok erősítése érdekében, hogy Viktor Juscsenko Ukrajna NATO- és EU-tagsága miatt lobbizik szerte a világban, illetve a térség orosz dominanciáját ellensúlyozandó, Grúziát, Ukrajnát, Üzbegisztánt, Örményországot és Moldovát tömörítő (GUUAM) kereskedelmi szövetség csúcsértekezletének megszervezésén fáradozik, írja a Donbass Voters Committee angol nyelvű ukrán lap.

"Ezek egyszerűen ostobaságok. Julija Vlagyimirovna hosszú ideig dolgozni fog" - jelentette ki az államfő csütörtökön Dnyipropetrovszkban.

Timosneko szerdán elhalasztotta moszkvai útját. Egyes hírek szerint azért nem utazott, mert az orosz főügyész közölte hogy nem szüntette be az eljárást Timosenko ellen egy régi korrupciós ügyben, bár jelezte: ez nem zavarja a miniszterelnök moszkvai látogatását.

Timosenko kinevezése "tévedés" volt

A képviselő szerint az is gyengíti Timosenko pozícióját, hogy eredetileg Petr Porosenko volt a kormányfői pozíció várományosa, miután Juscsenko megnyerte az ukrán elnökválasztás megismételt második fordulóját. Miután mégis Timosenko kapta a posztot, Porosenko állítólag puszta tévedésnek minősítette Juscsenko döntését. Porosenko Juscsenko legszorosabb politikai szövetségesének számít, jelenleg az ukrán nemzetbiztonsági hivatal elnöke.

Az őszi választási kampányban, majd a narancsos forradalom alatt a Viktor Juscsenko ukrán elnök jobbkezének számító Timosenko korábban többször hangot adott annak, hogy Moszkva beleavatkozik az ukrán belügyekbe.

A novemberi tömegtüntetések idején Timosenko és Juscsenko elválaszthatatlan párost alkottak, és elemzők szerint a tömegek utcára hívásában sokkal nagyobb szerepe volt Timosenko karakteres, az ukrán nemzeti öntudatra játszó beszédeinek, mint a sokkal kevésbé attraktív, és egészségileg is elég rossz állapotban lévő Juscsenkónak.