Gerzson
-3 °C
3 °C

Válságban az olasz kormánykoalíció

2005.04.15. 14:08
Megmakacsolta magát Silvio Berlusconi, és nem volt hajlandó engedni koalíciós partnereinek, akik nagy szabású kormányátalakítást szeretnének. A kereszténydemokrata UDC pénteken bejelentette: kilép a kormányból, igaz, a parlamentben továbbra is támogatja a kabinetet.

A kereszténydemokrata UDC pénteken kivonult a Berlusconi-kabinetből, de a kormányból kikerülve a parlamentben változatlanul támogatja a jobboldali olasz kormánykoalíciót. Az UDC országos vezetőségének döntéséről Rocco Buttiglione,a párt elnöke, Európa-ügyi miniszter számolt be pénteken a sajtónak.

Az április elején tartott részleges helyhatósági választások a jobboldali pártok kiütéses vereségét hozták, de Silvio Berlusconi kormányfő ki akarja tölteni mandátumát, nem kíván kockáztatni a 2006-ban esedékes választások előrehozásával.

A kormánykoalíció pártjai súlyos vereséget szenvedtek az április 3-án és 4-én tartott részleges olaszországi önkormányzati választásokon. A 13 érintett régió közül az előzetes adatok szerint 11-ben a Romano Prodi vezette balközép ellenzék győzedelmeskedett: az ellenzék megtartotta a 13 körzet közül eddig általa irányított 5 régiót, az eddig kormánypárti vezetésű 8 másik körzetből pedig 6-ot "visszafoglalt". Berlsucni nem zárta ki az előrehozott választások lehetőségét sem.

Szövetségesei, főként a kormányfő-helyettes és külügyminiszter Gianfranco Fini vezette Nemzeti Szövetség (AN - a volt újfasiszta párt), illetve az ugyancsak miniszterelnök-helyettes Marco Follini, az UDC titkára egyaránt komolyabb kormányátalakítást kezdeményeztek, de Berlusconi a csütörtök éjszakába nyúló, viharos vitákat és kölcsönös vádaskodásokat hozó egyeztetésen csak egy-két miniszteri tárca tekintetében volt hajlandó engedményekre.

Az olasz kormányfő közölte, hogy nem ijed meg a kereszténydemokraták fenyegetéseitől, a választópolgároktól kapta mandátumát, s annak eleget is tesz.

Berlusconi kénytelen lesz lépni

Viszont Fini és Follini is immár bizalmi kérdésnek tekinti a kormányátalakítást és a kormányprogram megújítását, vagyis új kormányt és hozzá új programot követeltek, amely a túlcsorduló közkiadások visszafogását, s egyben a gazdaság újbóli beindítását is ígérné.

Az UDC kilépése most mindenképpen kormányátalakításra kényszeríti Berlusconit, hiszen Marco Follini miniszterelnök-helyettes és három miniszter (Baccini, Buttiglione és Giovanardi), egy miniszterhelyettes (Tassone), és öt államtitkár-helyettes távozik a kormányból.

A kereszténydemokraták azt ígérik, hogy tovább támogatják a jobboldali olasz kormányt, amely így változatlanul kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozás mindkét házában.

Az olasz balközép ellenzék ugyanakkor már jó ideje "Berlusconi utáni" korszakról beszél, s azt hangoztatja, hogy a jobboldali kormánykoalíció bénultsága immár kormányozhatatlanná teszi Olaszországot.