Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Közszolgálati csatornát indít az al-Dzsazíra

2005.04.15. 14:31
Az "arab CNN" vágatlanul sugározna fontosabb eseményekről az április közepén induló, az amerikai C-Span televíziókhoz hasonlatos új adóján. A társaság az év végére angol nyelvű és gyerekeknek szóló csatorna indítását is ígéri.

Új, az arab világban újdonságnak számító csatornát indít az al-Dzsazíra arab műholdas tévétársaság. Az al-Dzsazíra Live vágatlan, szerkesztetlen formában fog közvetíteni fontosabb tárgyalásokról, konferenciákról.

A főként politikai, szociális és kulturális témákra összpontosító csatorna a szenátusi ülésekről élőben adó amerikai C-Spanhez, vagy az MTV parlamenti közvetítéseihez hasonlóan nem szerkesztené meg közvetítéseit. A műfaj a lehető leghitelesebb tudósítás jegyében született az Egyesült Államokban egyfajta közszolgálati csatornaként, ami meg tud élni a piacon is.

A katari székhelyű társaság szóvivője a BBC-nek elmondta, tervezik angol nyelvű, gyerek- és dokumentumfilmes csatorna indítását is.

A BBC médiaügyi tudósítója szerint azonban az al-Dzsazíra által közölt részletekből nem feltétlenül az derül ki, hogy az arab C-Spant indítanák el. Azt azonban valószínűsítik, hogy ez a csatorna - a médianyilvánosságra érzékenyebb arab társadalmakban - nagyobb visszhangot fog kelteni, mint az angol nyelvű műsoruk.

Privatizálnák

Az al-Dzsazíra pénteken indítja el az új csatornát a kezdődő első arab televízióprodukciós fesztiválon, amit Katar fővárosában, Dohában tartanak.

A BBC egyébként úgy értesült, hogy a katari kormány tervezi az al-Dzsazíra privatizációját is.

Az arab hírtelevíziót, amely tulajdonképpen az arab CNN és BBC szerepét tölti be a Közel-Keleten, gyakran vádolják az amerikai, a kanadai médiában részrehajlással, de több közel-keleti országban (Irán, Szaúd-Arábia, Algéria) is cenzúrázták már a csatorna adásait.

A Riporterek Határok Nélkül (RWB) nevű civil szervezet azonban az arab csatorna védelmére kelt, mondván cenzúra helyett a kritikát el kell fogadni.