Benedek
-5 °C
5 °C

Két miniszter távozott Szerbia-Montenegró kormányából

2004.04.15. 20:07
Lemondott a szerbia-montenegrói külügy- és védelmi miniszter az új kormány megalakulása előtt nem sokkal. A reformernek ismert és a nyugati államok által preferált miniszterek lemondása mögött Milosevic egykori pártja, az SPS áll.
Egy nappal a szerbia-montenegrói kormány átalakítása előtt bejelentette lemondását Goran Svilanovic külügyminiszter és Boris Tadic, a védelmi tárca vezetője. Svilanovic csütörtökön tájékoztatta szándékáról a belgrádi B92 rádiót, Tadic pedig sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a nap folyamán benyújtja lemondását.

Svilanovic, a Szerbiai Polgári Szövetség elnöke a rendszerváltás óta volt jugoszláviai, illetve szerbia-montenegrói külügyminiszter. Tadic két hónapja elnöke a Demokrata Pártnak, s tavaly, Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása után került a minisztérium élére.

Reformerek voltak

Svilanovicnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a nemzetközi közösség visszafogadta kebelébe a milosevici diktatúra idején kiközösített országot, s hogy az elmúlt évtized balkáni háborúi után Belgrád nyitott a titói Jugoszláviai szétesésével létrejött államok felé.

Katonapolitikai szakértők szerint Boris Tadic a védelmi tárca élén eltöltött egy év alatt többet tett a hadseregreform terén, mint bárki elődjei közül: az ő érdeme, hogy polgári ellenőrzés alá került a hadsereg, s a misztikummal övezett katonai hírszerzés és elhárítás.

Megváltozott viszonyok

Kettejük távozása nem váratlan. Szerbiában tavaly decemberben tartottak parlamenti választást, s a köztársasági törvényhozásban kialakult új erőviszonyoknak megfelelően megváltozott a szerbia-montenegrói parlament összetétele, ami maga után vonja az államközösség kormányának megváltozását is.

Svilanovic és Tadic távozása azonban egyszersmind azt is jelzi, hogy nemcsak a szerbiai kisebbségi kormány döntései függnek az ellenzéki Szerbiai Szocialista Párttól (SPS), hanem az államközösség kabinetjének működése is. A milosevici SPS ugyanis már hetekkel ezelőtt kikötötte, hogy Svilanovic és Tadicnak távoznia kell a hatalomból.

Alkotmányellenes lehet az új kormány

Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő - aki egyben a minisztertanács elnöke is - szerdán a parlament elé terjesztette az új kormány névsorát. A külügyi tárca vezetője Vuk Draskovic, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke lesz, a védelmi tárca élére pedig Prvoslav Davinic, a szerbiai G17 Plus nevű párt politikusa kerül. A parlament pénteken szavaz az új kormányról, egyelőre azonban nem világos a szavazás kimenetele. A kisebbik montenegrói kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) ugyanis nem ért egyet a belgrádi javaslattal.

Az államközösség alkotmányos alapokmánya értelmében a külügyi és a védelmi tárca vezetője nem lehet egyazon tagköztársaság, adott esetben Szerbia képviselője. Az SDP azt kifogásolja, hogy a belgrádi javaslat elfogadásával a kormány ismét alkotmánysértően alakulna meg. Az eddigi kabinet összetétele sem felelt meg ugyan az alkotmányos előírásoknak, de az SDP ezúttal nem kíván kiegyezni az új szerb kormánnyal, mert a milosevici szocialisták támogatása miatt nem tartja demokratikusnak.