József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tizenkét halott és több tucat sebesült Moszulban

2003.04.16. 15:57
Legalább tizenkét ember meghalt és ennek többszöröse megsebesült kedden az iraki Moszulban, amikor arab tömeg tiltakozott az újonnan megválasztott városi vezető ellen. Szemtanúk és az arab közvélemény az amerikaiakat azzal vádolja, hogy ők lőttek a tömegbe, ám ezt a hadvezetés cáfolja, és vizsgálatot indított az ügyben. Kirkukban, a másik északi nagyvárosban már negyven áldozata van az erősödő arab-kurd konfliktusnak.
Az amerikai haderő visszautasítja azokat a vádakat, miszerint a keddi moszuli lövöldözésben a tömegbe lőttek volna, ezzel tizenkét ember halálát okozva. Az eset azt követően történt, hogy a kormányzósági épületet tiltakozó iraki tömeg vette körül, a városban tartózkodó kurd pesmergák és amerikai csapatok azonnali távozását követelve. A sebesültek számát különböző hírforrások hatvan és száz közé teszik.

Vizsgálódik a hadvezetés

A tömeget Masaan al-Dzsuburi, a kurdok és a szövetségesek által újonnan választott, arab kormányzó próbálta lecsillapítani, amikor - egyes szemtanúk szerint - a kormányzóság tetején is tartózkodó amerikai katonák tüzet nyitottak a tömegre, miután az kövekkel kezdett el dobálózni. "Vizsgálódunk, egyelőre azt tudjuk mondani, mi nem lőttünk a tömegbe." - nyilatkozta egy amerikai parancsnok.

Inkább Kalasnyikov

Más szemtanúk állítása szerint, először a tömegből vagy a környező épületek valamelyikéből nyitottak tüzet a katonákra. A fegyveresek a hang alapján könnyű fegyvert használtak, amely "inkább hasonlított Kalasnyikovra, mint az amerikaiak kézifegyverére". Az amerikaiak ezt a tüzet viszonozták.

Szomáliai déja vu

Az eset nagyon hasonlít az 1993-ban bekövetkezett három szomáliai halálát követelő mogadishui lövöldözésre. Akkor egy diplomatákat szállító konvojt kísérő tengerészgyalogos egység nyitott tüzet egy ételért sorban álló sokaságra. Az ügy azóta sem tisztázódott, a hivatalos amerikai állásfoglalás szerint a katonák úgy hitték, két mesterlövész tüzel rájuk, ők viszonozták a tüzet. Több szomáliai szemtanú az AP amerikai hírügynökségnek arról számolt be, hogy egyszerűen csak megijedtek a dühös tömegtől, ezért tüzeltek.

Visszaveszik házaikat a kurdok

A háború után kirobbant konfliktusok Moszul és Násziríja mellett a másik észak-iraki olajvárosban, Kirkukban is szedik áldozataikat. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet delegációja negyven halottról számolt be. - írja a BBC. A lakosság bosszújának áldozatai a Baasz párt tisztviselői. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a napokban az amerikai-török megállapodásnak megfelelően elhagyták Kirkukot a kurd pesmergák, ám sok fegyveres a kurd vezetés parancsára sem vonult vissza.

A Washington Post értesülései szerint a fegyveresek az arab lakosság ellen lépnek fel, fosztogatnak és nőket erőszakolnak meg és "visszaveszik" korábban elvesztett házaikat. Kirkuk és Moszul történelmileg a kurdoké, de Szaddám Huszein volt iraki elnök a hetvenes években "arabosította" a két gazdasági szempontból kulcsfontosságú várost.