Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Beerősítettek a radikálisok a baszk választásokon

2005.04.17. 22:16
Véget értek a baszk regionális választások, amelyen nem sikerült a bravúr a függetlenségpárti baszk mérsékelt nacionalistáknak, mivel nem tudtak abszolút többséget szerezni az exit pollok szerint. A Batasuna szavazói viszont várhatóan nyolc helyet szereztek a parlamentben.

Spanyol Baszkföld mérsékelt nacionalistái nyertek a vasárnap tartott regionális választásokon, abszolút többséget azonban nem szereztek a helyi parlamentben, derült ki a spanyol tv- és rádióállomások megbízásából elvégzett közvélemény-kutatásokból, amelyek a szavazatukat leadott választók kikérdezése alapján készültek.


Juan José Ibarretxe szavaz (EPA)
Az exit pollok szerint Juan José Ibarretxe baszk miniszterelnök vezette mérsékelt nacionalista koalíció 30-33 mandátumra számíthat a regionális parlamentben.

A baszk parlament 75 tagú, a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és szövetségesei 33 mandátummal bírtak a leköszönő parlamentben. Vasárnap 1,8 millióan adták le voksukat, az első eredményeket késő este kezdik közölni.

A kisebbségben kormányzó Juan José Ibarretxe az abszolút többség, legalább 38 mandátum, megszerzését tűzte ki célul, hogy annak birtokában ismét tárgyalásokat kezdjen a központi spanyol kormánnyal a Baszkföld számára széles körű autonómiát biztosító, valójában szinte teljes önállóságot előirányzó és az elszakadás jogát is deklaráló "függetlenségi tervéről".

Várakozáson felül teljesítettek a radikálisok

A várakozásoknak megfelelően a radikális nacionalista szavazók tömegesen támogatták a mindössze három éve megalakult baszkföldi kommunista pártot (PCVT-EHAK), amely az előrejelzések szerint akár hét-nyolc képviselőt is delegálhat az újjáalakuló parlamentbe.

A 2003. márciusában Spanyolországban betiltott Batasuna (Egység) párt, amelyet húsz éve a függetlenségpárti baszk baloldal fő erejeként és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár fegyveres szervezet politikai szárnyaként tartanak nyilván, nem indíthatott jelölteket a választásokon. Híveit azonban arra szólította fel, hogy szavazataikkal a radikálisan nacionalista kommunista pártot támogassa.


Spanyol fasiszták
tiltakoznak Madridban (EPA)
Nem jött össze Ibarretxének

Ibarretxének így valószínűleg nem lesz módja keresztülvinnie a gyakorlatilag teljesen független Baszkföld létrehozásáról szóló terveit, amit a madridi parlamentben a spanyol pártok az alkotmánnyal ellenesnek ítéltek korábban. A leggazdagabb spanyolországi tartomány, Baszkföld 1978-ban 16 másik régióval együtt szerezte meg széleskörű autonómiáját.

A spanyol miniszterelnök Jose Luis Rodriguez Zapatero a választások előtt megígérte Ibarretxének, hogy kész Baszkföld autónimáját tovább szélesíteni, ha a baszk vezető megszerzi az abszolút többséget.