István, Vajk
17 °C
34 °C

Börtönbe vonulhat Berlusconi volt eü-minisztere

2008.04.17. 19:39
Sirchiát az ügyészség korrupcióval vádolta, a milánói bíróság 3 évre ítélte első fokon.

Három év börtönre ítélte csütörtökön egy milánói bíróság Girolamo Sirchiát, a három nappal ezelőtt választási győzelmet arató Silvio Berlusconi korábbi kormányának egészségügyi miniszterét. A 74 éves exminisztert korrupció vádjában találta bűnösnek a bíróság.

Sirchia a 2001-től 2006-ig hatalmon lévő jobboldali koalíció egészségügyi minisztere volt az öt éves időszak nagy részében. Az ügyészség szerint a politikus éveken keresztül jutalékokat kapott azoktól a gyógyszergyáraktól, amelyek termékeit úgymond javasolta a kórházaknak, a pénzt pedig tengerentúli bankszámláin helyezte el. A milánói bíróság a három év börtön mellett öt évre eltiltotta Sirchia-t a közhivatalok betöltésétől.

A volt miniszter ártatlannak nevezte magát, és közölte, hogy fellebbez. Nem biztos, hogy Sirchia rácsok mögé kerül. Tavaly ugyanis az olasz parlament elfogadott egy törvényt, amelynek célja, hogy csökkentsék a túlzsúfolt olasz börtönök foglyainak számát. A törvény úgy rendelkezik, hogy a három évig terjedő börtönbüntetések fefüggeszthetők.