Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kínai kettős ügynök Los Angelesben

2003.04.17. 18:40
Kémbotrány tartja izgalomban Los Angelest, amióta letartóztattak egy kínai születésű asszonyt és nyugalmazott FBI-ügynök szeretőjét a múlt héten. Katrina Leungot kettősügynökösködéssel vádolják, és tíz év börtönbüntetésre számíthat - akárcsak partnere James J. Smith -, ha a felhozott vádak beigazolódnak.

Nevem James...

Leung, akit igen jómódú, köztiszteletben álló üzletasszonyként ismert Los Angeles, hosszú évek óta ápolt szerelmi kapcsolatot egy Jack Smith nevezetű FBI-ügynökkel. A szállodában eltöltött pásztorórák mellett Smith ügynöktől megszerzett, szigorúan őrzött iratok másolására is jutott ideje Leungnak, aki a megszerzett papírokat és a Smithből kiszedett belső információkat eljuttatta a kínai nemzetbiztonsági minisztériumnak.

Kétezer kapcsolat, majdnem kétmillió dollár

Az FBI ugyanakkor mint informátor alkalmazta az asszonyt, aki kínai titkosszolgálati információkért húsz év alatt, 1989 és 2002 között 1,7 millió dollárt és a jól hangzó Szobalány fedőnevet kapta. A nő húsz év alatt mintegy kétezer kapcsolatra tett szert, köztük egy magas rangú kínai tisztviselő nevét is megtalálták a telefonkönyvben, valamint egy kínai kormányzati lapban megjelent róla szóló cikkben szereplő fotón a kínai elnökkel szerepelt együtt, értesült a Reuters.

Fedőneve: Szobalány

Smith és Leung is házasok voltak, környezetük szerint a legkedvesebb, legmegbízhatóbb emberek. Smith tudott arról, hogy a nő a kínaiaknak dolgozik, ennek ellenére nem szakította meg vele a kapcsolatot, sőt azután sem tett semmit, miután egy ügynök - akivel a "Szobalány" ugyancsak szexuális viszonyt folyatott - bizonyítékokkal alátámasztott leleplező jelentést tett neki.

A harmadik lover

Pár nappal letartóztatások után az asszony újabb kapcsolatára derült fény. Az újabb szerető hírszerzési elhárítótisztként dolgozott egy észak-kaliforniai nukleáris és vegyi fegyvereket kutató intézetben. A szeptember 11-i terrortámadások óta különösen ellenőrzött intézménynek számító laboratóriumban ifj. William Clevelandnek a legmagasabb jogosultságai voltak, így nem esett volna nehezére komoly információkkal szolgálni, de a vizsgálat jelen állása szerint ezt nem tette. Biztos, ami biztos, eltávolították a posztjáról.

Kétmillió dollár óvadék

Ezen a héten Smitht 250 ezer dolláros óvadék ellenében ideiglenes szabadlábra helyezték, nem úgy, mint Leungot, akit ennek többszöröséért sem engedne ki a bíró. Victor Kenton úgy érvel, hogy az asszony veszélyezteti a nemzet biztonságát, és könnyedén Kínába menekülhet. Ha el akart volna menni, december óta - mióta a vizsgálat tart - többször is megtehette volna, érvelnek az ügyvédek, de a bíró hajthatatlan. Annak ellenére is az, hogy a család már kétmillió dollárra emelte az óvadék összegét.

Jobb ma egy rossz ügynök

A botrány kirobbanása önvizsgálatra szólította az FBI-t. A nyomozóiroda vezetése az informátorok toborzásának megreformálásáról beszél, ugyanakkor több visszavonult ügynök nem látja ilyen tragikusan a helyzetet: "A túlzott szigorítással informátoraink száma és minősége is romlani fog. Ez nem tesz jót az FBI-nak, ennél még mindig jobb néha-néha egy rossz ügynököt kifogni" - írja a Los Angeles Times.