Tekla
8 °C
20 °C

Szabadon engedték a sikkasztáson kapott orosz atomminisztert

2008.04.17. 19:34
Feltételesen szabadon engedte egy moszkvai bíróság csütörtökön Jevgenyij Adamovot, aki 1998-tól 2001-ig volt orosz atomenergetikai miniszter.

A 69 éves férfit februárban ítélték öt és fél év börtönre Moszkvában több mint 30 millió dollár értékű részvények bűnszövetkezetben elkövetett ellopása vádjával.

Minisztersége idején Adamov felelt a nukleáris technika eladásáért Iránnak. Gyakran bírálta az amerikaiakat eközben, és nyíltan harcot hirdetett a nukleáris óriáscégek ellen, sőt még a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget sem kímélte, mert szerinte amerikai nyomás alatt áll és elhanyagolja az atomenergia fejlesztését.

2001 tavaszán Vlagyimir Putyin elnök leváltotta Aadamovot. Az alsóház korrupcióellenes bizottsága ugyanis vizsgálni kezdte a miniszter off-shore cégeit. Sokan támadták azért is, mert azt javasolta, hogy Szibériában tároljanak és dolgozzanak fel külföldi atomhulladékot.

Adamovot 2005-ben Svájcban őrizetbe vették az Egyesült Államok nemzetközi körözésére hivatkozva. Az amerikaiak azzal gyanúsították, hogy elsikkasztotta azt a kilenc millió dollárt, amit az orosz nukleáris berendezések biztonságosabbá tételére adtak Oroszországnak.

A nyugati sajtó szerint Moszkva attól tartott, hogy a volt miniszter államtitkokat ad ki, ha kiadja őt Svájc az Egyesült Államokban, ezért ők kérték gyorsan a kiadatását.

Hazájában különösen nagy értékben és bűnszövetkezetben elkövetett sikkasztás, valamint hivatali hatáskör túllépése miatt fogták perbe. Adamov elismerte, hogy saját bankszámláján helyezte el a pénzt.