Árpád
-2 °C
3 °C

Szabadon engedték a sikkasztáson kapott orosz atomminisztert

2008.04.17. 19:34
Feltételesen szabadon engedte egy moszkvai bíróság csütörtökön Jevgenyij Adamovot, aki 1998-tól 2001-ig volt orosz atomenergetikai miniszter.

A 69 éves férfit februárban ítélték öt és fél év börtönre Moszkvában több mint 30 millió dollár értékű részvények bűnszövetkezetben elkövetett ellopása vádjával.

Minisztersége idején Adamov felelt a nukleáris technika eladásáért Iránnak. Gyakran bírálta az amerikaiakat eközben, és nyíltan harcot hirdetett a nukleáris óriáscégek ellen, sőt még a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget sem kímélte, mert szerinte amerikai nyomás alatt áll és elhanyagolja az atomenergia fejlesztését.

2001 tavaszán Vlagyimir Putyin elnök leváltotta Aadamovot. Az alsóház korrupcióellenes bizottsága ugyanis vizsgálni kezdte a miniszter off-shore cégeit. Sokan támadták azért is, mert azt javasolta, hogy Szibériában tároljanak és dolgozzanak fel külföldi atomhulladékot.

Adamovot 2005-ben Svájcban őrizetbe vették az Egyesült Államok nemzetközi körözésére hivatkozva. Az amerikaiak azzal gyanúsították, hogy elsikkasztotta azt a kilenc millió dollárt, amit az orosz nukleáris berendezések biztonságosabbá tételére adtak Oroszországnak.

A nyugati sajtó szerint Moszkva attól tartott, hogy a volt miniszter államtitkokat ad ki, ha kiadja őt Svájc az Egyesült Államokban, ezért ők kérték gyorsan a kiadatását.

Hazájában különösen nagy értékben és bűnszövetkezetben elkövetett sikkasztás, valamint hivatali hatáskör túllépése miatt fogták perbe. Adamov elismerte, hogy saját bankszámláján helyezte el a pénzt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?