Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Liberális politikust lőttek le Moszkvában

2003.04.18. 13:11
Profeszionális módszerekkel végeztek Szergej Jukasenkov, a Liberális Oroszországért párt parlamenti képviselőjével csütörtökön. A merénylet a tizedik képviselőgyilkosság 1994 óta. Párttársak szerint a képviselő politikai gyilkosság áldozata lett.
Több lövéssel végzett az orosz duma egyik liberális képviselőjével egy bérgyilkos csütörtökön Moszkvában. Szergej Jusenkov meggyilkolása, a BBC oroszországi szakértője szerint még orosz viszonylatokban is különösen profi munka volt. A bérgyilkos hangtompítós fegyverrel lőtte mellbe az alsóházi politikust nem messze lakhelyétől, pár órával azután, hogy ellenzéki pártját, a Liberális Oroszországot hivatalosan bejegyezte az orosz igazságügy minisztérium.

Jukasenkov tiszta volt

Az 53 éves Jusenkov a tizedik képviselő 1994 - az oroszországi belpolitikai stabilitás megszilárdulása óta, aki merénylet áldozata lett. Legutóbb a liberális párt egy másik vezetőjét, Vlagyimir Golovlovot lőtték agyon tavaly augusztusban. Többen aggodalmuknak adtak hangot, mert a merényletben a demokratikus folyamatok fenyegetettségét látják, úgymint a decemberben esedékes parlamentáris választásokét.

Bár Golovlovról azt feltételezik, hogy a több millió dolláros privatizációs visszaélésekben ellene indult eljárás miatt kellett elnémítani, Jukasenkovot ilyen szempontból tiszta politikusnak tartották. Mint a volt szovjet hadsereg leszerelt ezredese, haladó álláspontot képviselt az orosz hadsereg megreformálásában, és sok képviselőtársával ellentétben szilárdan támogatta a szabad orosz piac megteremtését és kiállt az emberi jogok védelmében a csecsenföldi események kapcsán.

Putyin ellen

Jukasenkov ugyanakkor kapcsolatba került Borisz Berezovszkijjal, a Jelcin-éra kétes hírű "oligarchájával", amikor 2000-ben életre hívták a Liberális Oroszországot. Jukasenkovékat még az ugyancsak liberális Jobboldali Erők Szövetségének színeiben választották be a dumába. Berezovszkij ekkor már Londonban tartózkodott, az ellene - már Putyin elnöksége alatt - indult eljárások miatt. Az új politikai irányításban kegyvesztett liberálisok, akik az oroszországi alsóházi parlamentet, a duma elnökét, Gennagyij Szeleznyovot is adják, kemény hangon bírálták Putyin elnököt, de visszautasították Berezovszkijnak azt a ötletét, amely szerint a kommunistákkal közösen kellene létrehozni egy "Putyin-ellenes" platformot.

A liberálisok politikai gyilkosságra gyanakszanak, a rendőrség, amely speciális egységet állított fel külön a gyilkosság felderítésére, a Golovlov-féle szálon indult el. Putyin a gyilkosság után kiadott részvétnyilvánításában tisztelettel szólt politikai ellenfeléről: "Napjaink kiemelkedő politikusi egyénisége volt, aki a demokratikus szabadságjogok és szellemiség mellett kötelezte el magát" - áll a közleményben.