Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Eldobálják fegyvereiket az új iraki hadsereg katonái

2004.04.19. 12:34
A bevetés kellős közepén dobálták el fegyvereiket, vagy fordították az amerikai csapatok ellen az újonnan kiképzett iraki hadsereg katonái az áprilisi zavargásokban. Az iraki fegyveres erők egyelőre nem tudják garantálni Irak biztonságát, jelentette ki vasárnap az iraki kormányzó, felkészítve a lakosságot arra: továbbra is szükség van a nagy számú amerikai jelenlétre az országban
Az iraki rendőrség és fegyveres erők nem lesznek képesek szavatolni az ország biztonságát a lázadók támadási mellett a június 30-ra tervezett, a megszállás hivatalos végét jelentő hatalomátadásig - jelentette ki az iraki helyzetet értékelő közleményében Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója.

Szádr nem bántja a spanyolokat
A spanyol katonák elleni támadások beszüntetésére hívta fel híveit Muktada asz-Szadr iraki síita elöljáró, miután Madridban a hét végén bejelentették: a lehető legrövidebb időn belül hazahívják a spanyol alakulatokat az arab országból.

Vasárnap kétnapos tűzszünetet hirdetett asz-Szadr a síiták szent városában, Nedzsefben, közölte vasárnap az-Szadr szóvivője. Az asz-Szadr irányítása alá tartozó Mahdi hadserege nevű milícia a Mohamed próféta halálának évfordulójával kapcsolatos megemlékezések idejére beszünteti a fegyveres harcokat a városban és környékén. Az ünnepségeket hétfőn és kedden tartják.

Szadr munkatársa közölte azt is, hogy a síita elöljáró bizonyos feltételekkel támogatná egy nemzetközi békefenntartó erő Irakba vezénylését. Feltételül azt szabnák, hogy az arab országból távozzanak a jelenlegi megszálló csapatok. Ezeket válthatná fel elképzelésük szerint muzulmán országok és a jelenlegi megszállásban részt nem vevő államok katonáiból felálló békefenntartó erő. Szadr munkatársa ez utóbbiak közül Oroszországot, Franciaországot és Németországot név szerint is említette. Szádr az ENSZ-t is kizárta, mert szerinte a nemzetközi szervezet a megszállók utasítására cselekszik.

Bremer ezzel megpróbál magyarázatot adni az irakiaknak arra, miért kell továbbra is jelentős számban maradniuk az amerikai erőknek - írja az AP.

"Az elmúlt két hét eseményei megmutatták, hogy Iraknak a továbbiakban is szembe kell néznie biztonságát fenyegető veszélyekkel, és szüksége van a külső segítségre, hogy leküzdje a problémákat - idézi a hírügynökség Bremer szavait - A hó elején a demokrácia ellenségei lerohanták a rendőrörsöket és számos közintézményt foglaltak el szerte az országban. Az iraki erők képtelen voltak megfékezni őket."

Az elmúlt szombat a szövetségesek legrosszabb napja volt az április 4-e óta tartó zavargásokban, amikor öt amerikai tengerészgyalogos a szír határ mellett a lázadókkal vívott összecsapásban vesztette életét, négy amerikai katonát pedig Bagdadban rejtekhelyről lőttek agyon ismeretlenek.

Nem kérdezték meg őket

A Newsweek amerikai hetilap hétfőn megjelenő száma arról ír, hogy az amerikaiaknak sokszor meglepő fordulattal kell szembenézniük, amikor együttműködve a frissen toborzott iraki erőkkel, úrrá akarnak lenni a helyzeten.

Április 4-én, amikor a bagdadi Szádr városban kitörtek a harcok, az új iraki hadsereg második zászlóalját vezényelték ki a keményvonalas síiták által lakott negyedbe, de az alakulat tagjai egyszerűen megtagadták a tűzparancsot, többen eldobálták fegyvereiket, és megszöktek.

A hetilapnak nyilatkozó egyik szabotőr elmondta: "Senki nem kérdezett meg minket, harcolunk-e sajátjaink ellen. Ha megtették volna, azonnal lemondtunk volna a katonaságról" A zászlóalj katonái között olyanok is akadtak, akik egyenesen az amerikaiakra fordították fegyverüket, számolt be az egyik szemtanú.

Az Egyesült Államok mintegy egymilliárd dollárt költött az iraki rendőrség, katonaság, illetve polgárőrség kiképzésére, eszközök vásárlására. A Szádr város biztosításával megbízott amerikai zászlóalj parancsnoka, Gary Volesky szerint a jelenleg rendelkezésére álló ötszáz fegyveres helyett legalább hétezer főre lenne szükség a helyzet ellenőrzéséhez.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft