Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Sikerült a libanoni kormányalakítás

2005.04.19. 15:44
Hetekig tartó kormányválságot okozott Libanonban a néhai miniszterelnök, Rafík Haríri megyilkolása után kibontakozó ellenzéki mozgalom, amely két kormányt buktatott meg, hogy biztosítsa a májusra tervezett választások kiírását. A szíriai befolyást ellenzők népszerűbbek mint valaha, és győzelmükben reménykednek.

Többheti kormányválság után sikerült kormányt alakítania Libanonban Nadzsib Mikati megbízott miniszterelnöknek.

Az új kormánynak 14 tagja van. Egy nem hivatalos forrás szerint az új kabinet olyan politikusokból és üzletemberekből áll, akik nem indulnak a május végéig esedékes parlamenti választásokon.

A kabinetnek tíz napja van, hogy bizalmat kapjon a parlamentben, majd be kell terjesztenie a választásokra vonatkozó törvényt.

Függetlenebb kormányfő

Mikati a múlt héten kapta meg a kormányalakítási megbízatást, miután Omar Karami, a februárban lemondott, majd újból megbízott előző miniszterelnök több héten át sikertelenül próbálkozott a parlamenti többség megszerzésével.

Mikatit az elődjéhez hasonlóan jó kapcsolatok fűzik a libanoni belpolitikára döntő befolyással bíró Szíriához, de valamivel függetlenebbnek tartják.

A parlamenti ellenzék Karamival nem volt hajlandó megegyezni, de szorítja az idő, mert a jelenlegi törvényhozás megbízatása május 31-én lejár, és szeretné, ha a kormány halogatás nélkül kiírná a választásokat, amelyeken az ellenzék győzelemben reménykedik.

Leváltaná a belbizontsági vezetőket

Mikati azt mondta, hogy az új kormányban az összes libanoni politikai irányzat helyet kapott. Első intézkedéseként bejelentette, hogy le akarja váltani a biztonsági szolgálatok vezetőit. A szolgálatok Szíria-párti vezetőinek leváltása az ellenzék kormányalakítási ultimátumainak egyike volt.

A személycsere a biztonsági szolgálatok élén az ellenzék egyik alapvető követelése volt, mivel az ellenzék attól tart, hogy Rafík Haríri néhai miniszterelnök meggyilkolásának az ügye nem vizsgálható ki hitelt érdemlően, ha e szolgálatok vezetői a helyükön maradnak.

A kormányválságot a szíriai katona jelenlétet hevesen ellenző Haríri februári meggyilkolását követő tömeges utcai tüntetések váltották ki. Az események hatására Szíria kivonta 40 ezer katonájának egynegyedét, és ígéretet tett a teljes kivonulásra.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft