Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Azerbajdzsán megakasztott egy orosz atomszállítmányt

2008.04.21. 21:15
A két hete feltartóztatott teherautókban egy iráni atomerõmûbe való alkatrészek utaznak. Azerbajdzsán a szigorú ENSZ-elõírásokkal indokol.

Azerbajdzsán feltartóztatott egy orosz szállítmányt, amelyben egy épülõ iráni atomerõmûbe szánt eszközök voltak, és több információt kért róluk, jelentették be hétfõn Bakuban.

A döntést azzal indokolták a hatóságok, hogy el akarják kerülni az ENSZ-elõírások megsértésének eshetõségét.

"Tekintettel a helyzet kényességére, minden részletet ismernünk kell, hogy megbizonyosodjunk: a rakomány nem tartozik-e az ENSZ szankcióinak hatálya alá esõ körbe" - mondta a külügyminisztérium szóvivõje. Iráni részrõl egyelõre nem kommentálták az ügyet.

A dél-iráni Busehrben egy orosz cég, az Atomsztrojexport épít atomerõmûvet. Az azeri kormány hétfõn közölte, hogy az egy vagy két teherautóból álló szállítmányt két hete tartóztatták fel Asztara városban, az iráni-azerbajdzsáni határon.

A rakományban fontos hõszigetelõ eszközök vannak, de a késlekedés valószínûleg nem sodorja veszélybe az erõmû nyári üzembe helyezését.

Oroszország januárban már leszállította az erõmû urániumalapú fûtõanyagát azzal a feltétellel, hogy a kimerült fûtõelemeket majdan visszaküldik Oroszországba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!