Ervin
14 °C
21 °C

Paksas újra indulhat a litván elnökválasztáson

2004.04.22. 21:25
Újra indulhat Rolandas Paksas a litván elnökválasztáson, amit azért kellett kiírni, mert Paksast néhány hete korrupciós vádakkal lemondatták az államfői posztról. A volt államelnöknek ráadásul van esélye a győzelemre, a lakosság körében ugyanis igen népszerű.
A litván választási bizottság csütörtöki döntése értelmében Rolandas Paksas, a néhány hete leváltott litván államfő ismét jelöltként indulhat a június 13-i előrehozott elnökválasztáson.

A bizottság engedélyezte Paksas elnökjelöltként történő bejegyzését, annak ellenére, hogy két nappal ezelőtt az állami etikai bizottság kimondta: a korrupciós ügyek miatt eltávolított államfőt el kell tiltani a megmérettetéstől.

Rolandas Paksas újraindulását az a fejlemény döntötte el, hogy a litván Liberális Demokrata Párt kongresszusa szombaton őt választotta jelöltjévé az előre hozott litván elnökválasztásra.

Az idő előtti választást azért kellett kiírni, mert alkotmányos vádemelési eljárás végén április 6-án Paksast leváltották államfői tisztségéből. Az elnököt az alkotmány és hivatali esküje súlyos megsértésében, korrupciós vádakban mondta ki bűnösnek a parlament.

Szeretik őt

A litván törvények azonban lehetővé teszik, hogy a lemondatott államfő újra megméresse magát. Paksasnak ráadásul jó esélye van arra, hogy megnyerje a választást, mivel nagy népszerűséget élvez a választópolgárok körében.

Az idő előtti elnökválasztást június 13-án az európai parlamenti választással együtt tartják meg.

Csütörtökön egyébként az ügyészség is meghallgatta a 47 éves volt államfőt az elmozdításához vezető egyik vádpontban, konkrétan egy orosz üzletemberrel való kapcsolatáról. Paksas azzal a feltétellel jelent meg a vilniusi ügyészség előtt, hogy tanúvallomása nem kerül nyilvánosságra.