Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Kiakasztotta a Pentagont az elesettek fotóinak bemutatása

2004.04.23. 23:37
Irakban elesett amerikai katonák hazatérő koporsóiról készült fényképek jelentek meg az interneten, onnan pedig a pénteki amerikai lapokban, kiváltva a washingtoni védelmi minisztérium haragját.
Amerikai katonák társaik hazaérkezett koporsóit pakolják ki
fotó: EPA

A felvételeket az amerikai zászlóba burkolt koporsókról a légierő készítette a delaware-i Dover légitámaszponton, ahova az elesettek holttestét küldik. A Pentagon a sajtónak megtiltotta, hogy fényképeket készítsen a koporsókról, saját felvételeit pedig nem adta ki, sőt eddig a létezésükről sem lehetett tudni.

Tudott róluk viszont a kormányzati titkolózás ellen harcoló Memory Hole honlap és a tájékoztatás szabadságát kimondó törvényre hivatkozva bírósági úton követelte kiadásukat. A szervezet honlapja jelenleg nem elérhető

A honlapot működtető Russ Kick beadványát a The New York Times pénteki száma szerint először elutasították, de fellebbezett és a felsőbb instancia megváltoztatta az első fokú döntést. Az emberi jogi aktivista a légierő illetékes parancsnokságától 360 képet kapott, amelyeket csütörtökön rögvest fel is tettek az internetre, ahonnan bőven merítettek a pénteki lapok.

A Pentagon szigorú

A Pentagon hibának minősítette a légierő illetékes parancsnokságának döntését, leszögezte, hogy a fényképet történelmi dokumentálás végett készítik és több fotót nem adnak ki.

A minisztérium szigorát jelzi, hogy a minap elbocsátottak két civil alkalmazottat, egy házaspárt, mivel fényképet készítettek Kuvaitban arról, amint koporsókat rakodnak be egy szállító repülőgépbe, és a felvétel megjelent a Seattle Times vasárnapi számában.

A rokonokra hivatkoznak

A Pentagon a hozzátartozók érzékenységével indokolja, hogy a sajtó nem készíthet fotókat a koporsókról, hangsúlyozva, hogy a tilalmat már az 1991-es első öbölháborúban is alkalmazták. A bírálók szerint azonban a kormány egyszerűen csak el akarja kerülni az ilyen felvételek kedvezőtlen hatását a közvéleményre.

Irakban tavaly május 1., a főbb harci cselekmények befejezése óta csaknem 600 amerikai katona vesztette életét, köztük 91 most április során.