Gerzson
-3 °C
3 °C

Feloldotta a Líbia elleni gazdasági szankciókat az USA

2004.04.23. 23:09
Feloldotta a Líbia ellen érvényben levő büntető intézkedéseket az USA, amiért az afrikai ország feladta tömegpusztító fegyverprogramját. Változatlanul érvényben marad azonban néhány amerikai korlátozás Líbia vonatkozásában, és a terrorizmust támogató országok listájáról se veszik le őket.
Feloldotta a Líbia ellen érvényben levő amerikai büntető intézkedések zömét George Bush amerikai elnök pénteken, hogy megjutalmazza az észak-afrikai arab országot tömegpusztító fegyverprogramjainak a feladásáért.

Scott McLellan fehér házi szóvivő közleménye szerint ez lehetővé teszi, hogy az amerikai cégek helyreállítsák líbiai gazdasági tevékenységük nagy részét, ismét engedélyezi a pénzügyi tranzakciókat és beruházásokat, mindenekelőtt az olajiparban.

Változatlanul érvényben marad azonban néhány amerikai korlátozás Líbia vonatkozásában. Nem oldják fel a líbiai állam Egyesült Államokban zárolt javait, és továbbra is korlátozzák a légi forgalmat és a légügyi együttműködést a két ország között.

A feketelistáról nem szedik le az országot

Nem veszik le Líbiát a terrorizmust támogató államok listájáról, aminek következtében nem vásárolhat amerikai fegyvereket, sem pedig katonai és polgári célokra egyaránt használható árukat. Emellett Washington automatikusan a listán szereplő államok kölcsönkérései ellen szavaz a nemzetközi pénzügyi intézményekben.

Líbia december 19-én jelentette be, hogy lemond nukleáris, vegyi és biológiai fegyverek előállításáról, feltárja és felszámolja termelési-kutatási kapacitását. A javuló amerikai-líbiai kapcsolatok jele, hogy hamarosan amerikai összekötő iroda nyílik Tripoliban, ahol eddig a belga nagykövetség képviselte az Egyesült Államok érdekeit.