Mátyás
-6 °C
1 °C

A britek sem ragaszkodnak az ENSZ-ellenőrökhöz

2003.04.24. 16:46
Nem ragaszkodik az ENSZ fegyverzetellenőreihez a brit külügyminiszter. Szerinte a háború megindításának okaként emlegetett tömegpusztító fegyvereket független országok is kereshetnék, nyilatkozta a londoni BBC rádiónak. Eközben a héten a brit alsóházban képviselők a tények meghamisításával vádolták a kormányt.
Független országokra bízhatják az ENSZ helyett az iraki tömegpusztító fegyverek utáni kutatást a szövetséges erők, nyilatkozta Geoff Hoon brit külügyminiszter, aki elmontda azt is, vannak jelentkező országok, de nem nevezte meg őket. Hoon csütörtökön nyilatkozott a BBC-nek, miután a szövetséges hatalmak politikusai közül elsőként járt Irakban a héten.

Hoon nem tudja meddig tarthat a fegyverek megtalálása, állítása szerint Huszein olyan jól eltűntette azokat, hogy nem lehet jóslatokba bocsátkozni. Arra a háború alatt tett kijelentésére viszont "nem emlékezett" a diplomáciai vezető, amelyben azt adta hírül, hogy az iraki hadsereg 45 perces készültségbe helyezte a tömegpusztító fegyvereit. Hogy az azóta bukott rezsim mégsem használta azokat, az a szövetségesek gyors hadjáratának köszönhető, mondta újságíróknak Hoon.

A háború megindításának elsőszámú indoka volt, hogy Irak rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, de a rezsim bukása óta erre még nem találtak meggyőző bizonyítékokat. Az Egyesült Királyság alsóházának Labour-frakciója, amely nem szavazta meg a hadjárat megindításához szükséges kormányrendeletet, máris a tények meghamisításával és a közvélemény megtévesztésével vádolta meg a brit vezetést, de a vizsgálat megindítását a kormány leszavazta.